Egy hónapon keresztül ingyenes köztéri programok Budapesten

Pénteken kezdődik Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja.

2023. szeptember 22. és október 23. között izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel telnek meg Budapest közterei. Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a FLASZTER tíz helyszínen köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket, találkozásokat hoz létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, a láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére. Az eseményt a Budapest 150, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria koordinálásában.

Lehetséges-e a sportszerű futás során jobban megérteni Szent Margit életét? A fesztivál teljes időtartama alatt Petrányi Luca projektje az egykori Nyulak Szigete névadójának elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből a Margitsziget futókörén. Szeptember 24-én és október 21-én Szigetkör Szent Margittal elnevezésű közös futásra is várják az érdeklődőket.  Budapest számos közintézményén, társasházán, villaépületén találhatunk szoborfülkéket. Három ezek közül művészhallgatók jóvoltából helyspecifikus képzőművészeti alkotásokkal telnek meg a Flaszter idején Antal Balázs képzőművész kezdeményezésére. Az Elvis Presley parkban jelenik meg Horváth Gideon munkája, az Emlék, ami lehetett volna. A művész az elrejtett szökőkútba tervezett méhviasz szobrokkal és kapcsolódó eseményekkel a be nem teljesült kapcsolatoknak, a fel nem vállalt és elhallgattatott nem-normatív szerelmeknek állít emlékművet. A Blaha csomópontjában pedig Sugár János Elnézést című projektje ukrán-magyar nyelven hívja fel a figyelmet a bocsánatkérés, napjainkban egyre ritkábban gyakorolt gesztusára. A fauszodák Budapesten az 1810-20-as évektől egészen a második világháborúig biztonságosan elérhetővé tették a szabadvízi fürdőzést a Dunán. Ezek történetét dolgozza fel a Város és Folyó Egyesület (Valyo). A budai és a pesti rakpartokon az egykori fauszodák helyét jelölve két installációt, valamint az egyesület által kifejlesztett kukucskáló dobozokat, úgynevezett SKUBI-kat helyeznek ki. Szeptember 23-án száraz úszóedzést, szeptember 30-án, október 7-én és 21-én kerélpártúrát, október 14-én filmvetítést szerveznek.

Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során szeptember 29. és október 1. között a VII. kerületi Barát utcát, amely Budapest egyik első játszóutcája volt, szeptember 27-én pedig a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakaszát zárják le az autóforgalom elől. A többnapos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése. Bartha Márk, Borsos Luca Mozgásban a környék című projektje a helyi gimnáziumok tanulóinak bevonásával a 9. kerület köztereire és lakóira fókuszál. Szeptember 29-én és október 6-án az Angyal utcában megvalósuló nyilvános közösségi táncperformanszok során arra adnak lehetőséget, hogy ne csak használói, hanem kritikus megfigyelői és alakítói legyenek a városlakók a nap mint nap használt tereknek.

Kelemen Kristóf és Török Tímea Életvitelszerű címmel október 13. és 15. között a hajléktalan emberekkel együtt valósítanak meg performatív emlékművet a Blaha Lujza téri aluljáróban, az 1989-es hajléktalansztrájk helyszínén, műfajilag a közösségi színház, a dokumentumszínház és a happening határán. A DePART társulat köztéri utazó installációja, a Ha mindenki meghallaná személyes levelek hangfelvételeit teszi hallhatóvá október 20. és 23. között egy, a Porajmos, a roma holokauszt helyi történetében releváns helyszínen, a gyűjtőtáborként szolgáló Óbudai téglagyár egykori területén. A Common Jam projekt 10 éve foglalkozik a köztéren termő és hozzáférhető gyümölcsök leszedésével és feldolgozásával. A FLASZTER keretén belül a művészek arra vállalkoznak, hogy a városlakók bevonásával elkészítik Budapest Gyümölcstérképét, emellett október 18-án a Gellért-hegyen faültetést, míg október 1-jén a Kapisztrán téren köztéri gyümölcsszedést és befőzést terveznek.

Teljes program itt.

Hirdetés