Planet Budapest 2023 Expó és Élményprogram a PTE részvételével

Két esztendő után újra megrendezik szeptember 27. és október 1. között a Planet Budapest 2023 rendezvényt a budapesti Hungexpon, amely Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági eseménye.

Magyarország legzöldebb egyetemével, a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) is találkozhatnak az érdeklődők ezen az egyedülálló kiállításon, ahol szakmai, üzleti és edukációs programokon keresztül kaphatnak kézzelfogható megoldásokat bolygónk sérülékeny rendszerének helyreállításához.

„A PTE már két évvel ezelőtt is részt vett a Planet Budapest 2021 Expón, az akkor volumenében világtalálkozóként megrendezett eseményen. Bízunk abban, hogy a korábbi rendezvényhez hasonlóan idén is sokan ellátogatnak majd a programokra, ahol módunk lesz bemutatkozni nem csak a cégek és szervezetek, de a nagyközönség számára is, hiszen a tudományos tartalmak mellett színes programokkal egyaránt készülünk. A PTE a mindennapokban is sokat tesz a „zöld gondolat” erősítéséért, ami nem csak a szemléletformálás terén, de az egyetem és az azt működtető alapítvány startégiáiban is visszaköszön” – mondta el dr. Szili Katalin, a PTE-t fenntartó alapítvány kurátora.

A sajtótájékoztatón (lásd fotó) elhangzott, hogy az expó vállalati és intézményi oldalról definiálható elsődleges célja a kapcsolatépítés és a tudás megosztása. Erre figyelemmel építi fel a vállalatoknak szóló bemutatkozási tartalmait a PTE. Ezek közül is kiemelendő a megújuló energiák témaköre, különös figyelemmel arra, hogy a PTE konzorciumvezetője a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriumnak. Hasonlóan ambiciózus programja a pécsi egyetemnek a Cleantech Program, melynek keretében a PTE vállalkozásokkal működik együtt a karbonsemlegességet elősegítő fejlesztések megvalósításán. Az idei évi Planet Expó fókuszában az élelmiszer áll, amelyet az esemény a lehető legteljesebben jár körül az ellátás biztonsága, az egészséges, fenntartható étkezés és életmód, a fenntartható mezőgazdaság területén. Többek között ennek okán lesz jelen a rendezvényen a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, melynek keretében bemutatkozik a Pécsi Egyetemi Borbirtok. Mindemellett jelen lesz a PTE Zöld Egyetem Programja is, amely a fenntartható fejlődési célok megvalósítását támogató zöld innovációk katalizátora.

Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora hozzátette: „A fenntarthatóság különböző területeit érintő videóanyag segítségével, valamint kvízeken keresztül szeretnénk megismertetni a PTE Zöld Egyetem Program munkáját, másrészt szemléletformálást célzó nyereményjátékkal készülünk a látogatók fogadására. Emellett a Green Aura projekt keretében megvalósult terepasztal színesíti a programot, ami Pécs és a PTE zöld infrastruktúráját és fejlesztéseit mutatja be, és kiterjesztett virtuális valóság segítségével hívja fel a figyelmet a megvalósított klímavédelmi fejlesztésekre és a környezettudatos életmód elsajátítására” – hangsúlyozta a programkoordinátor.