Shelly okosotthon

Több okosotthon gyártóról írtunk már korábban, de többségük hasonló funkcionalitású érzékelőket kínálnak. A Shelly termékei ugyanakkor egyedülállóak, mivel olyan okosotthon termékeket készítenek, amik a többi gyártó kínálatában nem nagyon fordulnak meg.

A Shelly termékeit látva sokan azt gondolhatják, hogy elsősorban a profiknak vagy a vállalkozóbb kedvűeknek nyújt okos eszközöket, ez egyáltalán nem így van. Több olyan termékük is van, amik egyszerűen telepíthetőek különösebb szakmai ismeret nélkül.

Shelly Flood

Kezdjük is a sort a Shelly Flood-dal, ami egy csőtörés érzékelő. Ez a kis eszköz képes jelezni, ha vízszivárgás észlelhető és erről riasztást küld a telefonunkra. Egy CR123A gondoskodik a működéséről, így nem szükséges áramforrásnak lennie a környéken. Elhelyezhetjük bárhol a lakásban, mindössze arra kell figyelni, hogy legyen WiFi az adott helyen. A Shelly alkalmazással mindössze fel kell csatlakozni a helyi hálózatra és innentől kezdve automatikusan riasztást küld, ha vízszivárgást érzékel. A szolgáltatásért nem szükséges előfizetést vásárolnunk, ez benne van a termék árában. A készülékben egy különleges energiatakarékos mód van beépítve, így az elemet mindössze 18 havonta kell cserélni. Az eszköz természetesen vízálló, így csőtörés esetén se kell kicserélni. Ráadásul van benne egy plusz hőmérséklet érzékelő is, így akár az adott helység hőmérsékletét is leolvashatjuk.

 

Shelly Gas

A másik szintén nagyon hasznos bárki által telepíthető kiegészítőjük a földgáz detektoruk. A legtöbb ma kapható érzékelővel az a probléma, hogy elemmel működnek és nem küldenek riasztást, ha éppen nem vagyunk otthon. A Shelly Gas ekkor ideális választás lehet, mivel közvetlenül a konnektorba kell csatlakoztatnunk, így nem kell attól félni, hogy lemerül az elem. A WiFi kapcsolatnak köszönhetően akkor is riasztást kapunk, ha nem halljuk éppen az érzékelő risztásását. Két különböző modell létezik, az egyik LPG a másik CNG-t képes érzékelni. Mivel az otthoni háztartásokban leginkább CNG van, ezért az utóbbit érdemes megvásárolni.

 

Shelly Plus

A Shelly Plus egy olyan okosrelé, amit méretéből adódóan könnyen el tudunk helyezni. Akár a kapcsoló mögé, akár a garázskapu mellé. Gyakorlatilag bármilyen kapcsolót fel tudunk okosítani. Modelltől függően tud egyenáramot vagy váltóáramot kapcsolni és WiFi-n vagy Bluetooth-on keresztül vezérelhető. Itt különösen fontos kiemelni, hogy a Shelly mennyire jól integrálható más okosotthon eszközökkel így könnyen csatlakoztatjuk már meglévő rendszerünkhöz. A Shelly már régóta arról híres, hogy más okos eszközökkel, mint például a Homeassistant nagyon könnyen együtt tud működni.

A Shelly egy ideális választás lehet, ha olyan okos érzékelőket keresünk, amik más gyártóknál nem fordulnak elő, valamint ha professzionális szinten szeretnénk okosítani otthonunkat. Okosreléikkel egyedülállóak a piacon.