"A szabadság zenéje: Tommy Vig igazi Jazz estje"

Tommy Vig jazz estje az If Caféban.

Ismét különleges koncertre készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után az Egyesült Államokban is rendkívüli sikereket elérő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzmuzsikus. Hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de a kisebb klubok pódiumain is is nagy sikert aratott különböző formációkkal a jazz rajongók köreiben. Egyedi zenei világa a kortárs, a klasszikus és a jazz muzsika elemeit ötvözi.

Bár játéka, színpadi jelenléte 85 éves kora ellenére még mindig fiatalos, úgy tervezte, hogy szeptember 30-án a Szabolcsi Bence Zeneiskola Dísztermében búcsúkoncertet ad. Ez az esemény azonban technikai okok miatt elmarad. Helyette október 14-én, 19 órától az If Jazz Café-ban "A szabadság zenéje: Tommy Vig igazi Jazz estje" címmel izgalmasnak ígérkező zenei csemegével örvendezteti meg rajongóit, de szándékai szerint nem is ez lesz az utolsó fellépése a sorban. A vibrafont és zongorát megszólaltató Tommy Vig mellett olyan kiváló zenésztársak működnek közre, mint Joe Fritz (klarinét), Csuhaj Barna Tibor (bőgő), Jeszenszky György (dob), s persze nem hiányozhat Tommy világhírű felesége, Mia Kim énekesnő sem. A programban az erre az alkalomra verbuvált, Györei Ildikó, Hörömpöli Anna, Gyurkovics Csaba és Négyessy Katalin alkotta Vig vonósnégyes is szerepet kap.

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal.   ’56 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte. Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé. Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.