Magyarország angol szemmel

Nem is egy, hanem két könyvet ajánlok: Mikes György és Colin Swatridge könyveit, amelyeket az köt össze, hogy angolokról magyaroknak, illetve magyarokról angoloknak írták.

Ki emlékszik Mikes György magyar és angol író, újságíró, humoristára? Az első, a How to be an alien című könyvét 1946-ban adták ki, amely Karinthy Frigyes stílusában az angolokat figurázta ki átütő sikerrel. Az angolok jól emlékeznek a könyv Nemi élet című fejezetére, mely csak egyetlen mondatból állt: A szárazföldi európaiaknak van nemi életük, az angolok viszont csak forró tömlőt visznek ágyba. Magyar változata Anglia papucsban címmel jelent meg 1947-ben. Ezt a könyvét huszonkét nyelvre fordították le és harminckilenc országban adták ki. Ha nem olvastad, ajánlom.

És most itt van egy angol, aki rólunk, magyarokról ír az angoloknak – persze angolul, de a könyv itt Magyarországon is megjelent, sőt ez már a 2. javított kiadás. a Colin Swatridge: A Country Full of Aliens - A Briton in Hungary (Magyarország angol szemmel) Szóval milyenek vagyunk? Az író éveket töltött Magyarországon s figyelt bennünket. Vajon tudjuk-e, hogy mi köze van Neumann Jánosnak az angol „hello” köszönéshez – én nem tudtam, most tudom. Azt sem tudtam, hogy a „hello”-t mi találkozáskor, az angolok a távozáskor használják. Igen érdekes, ahogy a magyarok történelem-szemléletét írja le. Sohasem gondoltam, hogy nem értik meg, hogy miért nem ülök le azonnal a buszon, ha üres hely van – az a megközelítés, hogy illik (illett) átadni az ülőhelyet fiatalabbnak az idősebb számára, férfinak a nő számára stb. – ez meg sem fordul az író fejében. Néha az az érzésem támad, hogy csak meg kellett volna kérdezni bennünket, magyarokat .. de ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde, így látnak vagy így látott bennünket egy született angol. A képet mindig érdemes megnézni és feltenni a kérdést: torz, de mitől? Mikes tükre is „torz” volt, de humorista beütéssel. Swatridge is „torz”, a kívülálló beütésével – jó, élvezhető, elgondolkodtató, angolul tanulóknak kiváló gyakorló könyv.

Colin Swatridge: A Country Full of Aliens - A Briton in Hungary, 2010
Corvina kiadó, ISBN: 9789631358797

Mikes György: Anglia papucsban
Bp. (1947.) Grill Károly Könyvkiadó Váll.