Új kávémestert hirdettek: ő lett a 10. Starbucks nemzetközi Barista Bajnokság győztese

Készítsd el otthon a magyar bajnok nyertes kávékoktélját a recept alapján.

A Starbucks idén 10. alkalommal rendezte meg az EMEA Barista Championship-et. A bajnokság minden évben lehetőséget teremt a vállalat kávémesterei számára, hogy egy nemzetközi verseny keretében mutathassák meg tudásukat és tehetségüket. Az október 6-án, Londonban tartott nagydöntőn 35 barista tette próbára kávékészítési tudását, köztük a magyar bajnok, Till Martin (lásd fotó) is. A Barista Championship abszolút győztese a görög nemzetiségű Vaso Papastamatiou lett.

A Starbucks tudja, hogy baristái kávé iránti rajongása és szakmai elhivatottsága hatalmas jelentőséggel bír a kávézói lüktető szimfóniájában, éppen ezért rendezi meg minden évben a nemzetközi Barista Bajnokságot, ahol a vállalat legjobb kávémesterei mérhetik össze tudásukat. Az érdeklődök nyomon követhetik a magyar bajnok élményeit és megismerhetik a kávéreceptjeit a bajnok Instagram oldalán.

A jubileumi döntő hete

Az idei 10. versenyen Európa-, Közel-Kelet- és Afrika országaiból – a helyi fordulókkal együtt – összesen 15 000 partner vett részt, a londoni döntőn pedig a 35 nemzeti bajnok közül választották ki a kávékészítés mesterét.

Magára a versenyre október 5-6-án került sor, de a bajnokság egy hetet ölelt fel, sajtóeseményekkel és a felkészülést, valamint a kapcsolatépítést támogató programokkal. Íme, egy kis ízelítő: vasárnap Londonban a versenyzők délelőtt egy kávékóstolón vettek részt, este azonban már Amszterdamban, a bajnokok vacsoráján ültek. Másnap a holland fővárosban meglátogatták a Starbucks kávépörkölő üzemét, a következő nap pedig már Londonba adtak interjút a sajtó képviselőinek. Csütörtökön és pénteken azonban már minden a kávékészítésről szólt, ugyanis ezen a két napon zajlott a barista verseny.

"Hihetetlen élmény volt részt venni ezen a versenyen és képviselni Magyarországot a nemzetközi fordulón. Izgalmas volt látni, hogy mások milyen kávékülönlegességekkel készültek a megmérettetésre. Ebben az egy hétben számomra talán az emberi kapcsolatok és az egymástól való tanulás volt a legfontosabb élmény.” – mondta Till Martin, a Starbucks Magyarország Barista Bajnoka.

Az október hatodikai eseményen a görög nemzetiségű Vaso Papastamatiou bizonyult a legjobbnak, ő nyerte el a 2023-as Starbucks EMEA Barista Bajnok címet, valamint a lila köpeny viselésének jogát, ami csak a bajnokokat illeti meg.

Mit jelent a bajnoki cím?

A Starbucks EMEA Barista bajnoki cím a trófea és lila kötény mellett mással is jár, ugyanis minden nyertes Starbucks nagykövetté válik, így pedig lehetőségük nyílik megosztani tudásukat, szenvedélyüket és szakértelmüket a kávézólánc többi partnerével és ügyfelével. A 2022-es bajnok, a dél-afrikai Phuti Mmotla a baristák képzésében találta meg az útját, hasonlóan az egy évvel korábbi győzteshez, a libanoni Cynthia Khattarhoz, aki külön kiemelte, hogy Starbucks nagyköveként lehetősége nyílt olyan emberekkel kapcsolatba kerülni, és olyan élményeket szerezni, amelyekre a bajnokság nélkül nem lett volna lehetősége. A dél-afrikai Teddy Nzama 2019-ben nyerte el a győztes címet, ennek köszönhetően elutazhatott Ruandába, ahol több kávéfarmot is végiglátogatott, hogy elsőkézből tapasztalhassa meg, miként termelik és dolgozzák fel a kávét. Ezt a tapasztalatát a mai napig kamatoztatja a partnerekkel való kapcsolattartás során.

A kávé, még egy versenyen is összehozza az embereket

A Starbucks számára a szakértelem épp olyan fontos, mint az emberi kapcsolatok, éppen ezért a több kontinenst érintő Barista Bajnoksága inkább tekinthető közösségépítő eseménynek, mint hagyományos versenynek; kiváló alkalmat teremt ugyanis arra, hogy a résztvevők megosszák egymással regionális praktikáikat, tapasztalatot cseréljenek és természetesen semmihez sem hasonlítható élményeket szerezzenek.