Vébészünnapon borszerdázzunk!

A június 30-i kora nyári Borszerda menüversenyének zsűrije bemutatta az éttermek borszerda-menüinek legjavát: ezeket az ételsorokat is megkóstolhatják a „jóra szomjazók” a jövő héten az ország több száz éttermében. Az idei első borszerda a hazai szőlőfajtákból készülő borokat helyezi a középpontba.

A tavalyi borszerda nagy sikerét követően idén a Közösségi Bormarketing Alap támogatásával négyszer tartanak borszerdát az akcióhoz csatlakozó éttermek, amelyek vállalják, hogy az itallapjukon szereplő magyar borokat féláron kínálják vendégeik számára.

Ezeken a napokon a részt vevő éttermek nemcsak kedvezményes áraikkal, hanem a kitüntetett borokhoz komponált menüikkel is kedveskednek vendégeiknek. A focivébé szünnapjára, június 30-ára időzített első Borszerdán az esemény gazdája, a Közösségi Bormarketing Alap a magyar fajtákat állította az események középpontjába. A csatlakozó éttermek tehát olyan menüsorokat álmodtak meg, amelyek kivételes kulináris élményt jelenthetnek a tipikusan magyar szőlőfajták kitűnő boraival párosítva. A beérkezett menütervek közül neves borászokból, vendéglősökből és szakírókból álló zsűri választja ki a legizgalmasabb, legharmonikusabb kombinációkat. A legjobb húsz menüsort kínáló étterem kiemelt helyet kap a borszerda.hu honlapon.

„Négy alkalom – négy tematika, és az ételekhez csupa kiváló magyar bort társítanak” – mondja Buday Péter mesterszakács, a zsűri tagja. – Hangsúlyozzuk a bor sokszínűségét, vagyis hogy egyszerre tud az ünnepek itala lenni, miközben helye van a mindennapi gasztronómiában is. A menüvel pályázó mintegy félszáz étterem is eszerint komponálta meg az ételsorokat.”

A borszerda.hu honlapon a jövő heti rendezvényre csaknem 200 étterem regisztrált, és pincészetek, nagykereskedők is szép számmal csatlakoztak.

„Pincészetünkben a tavalyi gyakorlat szerint most is külön „borszerda-portfólióból” válogathattak partnereink – mondta Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély főborásza, aki szerint fontos, hogy minél többen döntsenek a bor mellett az étkezéseknél, hiszen a bor finom és egészséges kísérője a jó ételeknek.

A tematika szerint a június 30-i esemény a „hazai fajtákról, magyar borkülönlegességekről” szól, az augusztusi a könnyű fehérekről és a rozékról, az őszi a testesebb fehérekről és a könnyű vörösekről, az utolsó pedig az új borokról és a karácsonyra szánt nemes italokról.