Képek, szavak – A Magyarázat mindenre rendhagyó fotókiállítása

Jövő héten megnyílik a Magyarázat mindenre című filmhez kapcsolódó rendhagyó fotókiállítás.

December 7. és 16. között látogatható a Főfotó caféban a Magyarázat mindenre című filmhez kapcsolódó kiállítás, amelyen a forgatáson készült képek személyes, kézzel írt versekkel alkotnak különleges egységet.

A Magyarázat mindenre független magyar film forgatása 2022 nyarán zajlott, pillanatait Réka Vajda örökítette meg. A képek beállításai, kompozíciói és az elkapott momentumok mind messze túlmutatnak a szimpla standfotókon. Réka színes és fekete-fehér, középformátumú képein keresztül kicsit más szemszögből látjuk a film egyes jeleneteit.

Reisz Gábor, a film rendezője úton a forgatás helyszínére mindennap írt egy pár soros verset. E sorok néha történetet mesélnek, néha teljesen asszociatív módon adják vissza azt a hangulatot, ami meghatározta ezt a rendkívül intenzív, fárasztó, ám annál örömtelibb időszakot.

Gábor szövegei Réka fotóin kézzel írva szerepelnek, ezáltal teremtenek mindenki számára szabadon értelmezhető, mégis egyértelmű és szoros kapcsolatot film, fotó és szöveg között.

     "Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. 16 éven aluliaknak nem ajánlott!" (Cirkofilm)

A kiállítás valamennyi képe megvásárolható.

Megnyitó: december 7., 19 óra

Helyszín: Főfoto, Budapest, Baross u 10, 1085