Picasso és a Guernica titkai

Ingyenes előadás a Cervantes Intézetben.

A világ egyik leghíresebb festménye, Pablo Picasso Guernica című alkotása a háború okozta szenvedések és a béke jelképévé vált. A művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából Genoveva Tusell művészettörténész december 12-én este a Cervantes Intézetben ingyenes előadást tart a műalkotásról, amit egy beszélgetés követ Lantos Adriána, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészének vezetésével.

Kevés olyan erőteljes alkotás van a festészet történetében, mint Picasso Guernicája. A Spanyol Köztársaság kormánya egy nagyméretű falfestményt rendelt a művésztől az 1937-es párizsi világkiállítás alkalmából. Picasso pedig élete mesterművét készítette el. A Guernica idővel nemcsak a 20. század egyik legfontosabb képzőművészeti alkotásává vált, hanem a béke és a háború elleni tiltakozás jelképe is lett. Pablo Picasso halálának 50. évfordulóján a Guernica talán bennünket is elgondolkodtat és szembenézésre késztet. Genoveva Tusell a madridi Universidad Nacional de Educación a Distancia művészettörténeti tanszékének oktatója, a művészettörténet doktora. Kutatásai – többek közt doktori disszertációja – a Franco-korszak alatti spanyol művészetre, a művészet és a politika kapcsolatára irányulnak. Tanulmányozta többek közt Picasso és a francóizmus kapcsolatát, valamint a Guernica Spanyolországba való visszatérésének történetét, melyet számos publikáció – köztük A Guernica visszaszerzése. Picasso, a francóizmus és a mű Spanyolországba érkezése című könyve taglal.

A művészettörténészt az Európai Unió Tanácsa 2023-as spanyol elnöksége által szervezett programsorozat keretében látja vendégül a Cervantes Intézet. A program spanyol nyelven zajlik, magyar szinkrontolmácsolással.

További információ itt.