3 kerékpáros felszerelés, amire minden gyereknek szüksége van

A rendszeres mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen eleme, a kerékpározás pedig különösen alkalmas erre. Az egész testet átmozgatja, hatékony közlekedési eszköz és akár izgalmas és érdekes sport is lehet. Ha épp gyermekünk első biciklijének megvásárlása előtt állunk azonban számos kérdés merülhet fel bennünk. Mekkora az ideális gyerek bicikli méret? Milyen felszerelésekre lesz szüksége gyermekünknek? Hogyan tanítsuk meg biciklizni? Ezekre igyekszünk választ adni cikkünkben.

Mikor érdemes elkezdeni a biciklizést?

Minél előbb, annál jobb! A biciklizés nagyban hozzájárul az egyensúlyérzék javításához, így segítheti gyermekünk fejlődését akár már néhány éves korban. Az úgynevezett lábbal hajtós biciklik, vagy futóbiciklik már két-három éves kortól használhatóak, vagyis szinte rögtön, amint a járás már biztonságosan megy.

Azok a gyerekek, akik fiatal korban kezdenek el aktívan mozogni felnőttként is egészségesebbek lehetnek. A biciklizés növeli a koncentrációs képességet, a döntéshozatali képességet, támogatja a szív- és érrendszer egészségét.

Hogyan igazodjunk el a gyerek bicikli méretek között?

Szerencsére egyszerűbb megtalálni az ideális méretű kerékpárt gyermekünk számára, mint gondolnánk. A gyerek bicikli méretek ugyanis a magasságon alapulnak. Így hagyatkozhatunk például az alábbi párokra támpontként:

  • 12" - 100 cm alatt
  • 16" - 100-120 cm között
  • 20" - 120-135 cm között
  • 24" - 135-150 cm között
  • 26" és fölötte pedig már az ifjúsági kerékpár méretről beszélhetünk.

A futóbiciklik és a legkisebb pedálos biciklik kerékmérete többnyire 12”, a vázméretben azonban jelentősen eltérhet. Fontos, hogy gyermekünk az ülésen ülve könnyen elérje lábával a talajt. Pedálos bicikli esetében azonban arra is érdemes figyelni, hogy a pedál felső állásakor a térde ne ütközzön a kormányba vagy a könyökébe. Ez nagyjából minden más kerékpárméretre is igaz. A legjobb ezért az, ha gyermekünket is magunkkal tudjuk vinni a kerékpárboltba, hogy kiválasszuk az ideális darabot.

Milyen felszerelésekre lesz szükségünk?

Kerékpáros sisak

Fontos felszerelés, ami mégis hiányzik sok biciklisről. Pedig a kerékpáros sisak egy borulás, esetleg ütközés során komoly védelmet tud nyújtani a sérülékeny kobakoknak. A tanulási folyamat elején pedig valószínűleg lesz mindkettőből elég. A gyerekek ilyenkor még könnyen elveszítik az egyensúlyérzéküket, vagy nem tudnak időben megállni, így nekigurulnak egy közeli fának vagy falnak.

Térd- és könyökvédő

Nem minden balesetet lehet megelőzni, de a sérüléseket megfelelő védőfelszereléssel elkerülhetjük. A sisak mellett itt jönnek szóba a térd- és könyökvédők. Egészen apróságok ezek, de a kezdeti fázisban sok krokodilkönnyet spórolhatunk meg velük gyermekünknek.

Lámpák és fényvisszaverő elemek

Előbb-utóbb az utcára is kimerészkedünk majd gyermekünkkel két keréken, ehhez pedig szükségünk lesz megfelelő világításra is. Előre fehér vagy sárga fényű lámpa, hátra piros villogó, a kerekekre pedig fényvisszaverő elemek szükségesek a jó láthatósághoz.

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket biciklizni?

Keressünk egy csendes, kis forgalmú helyet!

Ha van egy betonozott kocsibeálló az udvarunkon, akár otthonról sem kell kimozdulnunk hozzá. Mivel a földön és a füvön a kerekek megcsúszhatnak, érdemes az ilyen terepet kerülni. Egy zsákutca, kis forgalmú mellékutca vagy egy közeli park is ideális helyszín lehet az első kerékpáros órákhoz.

Használjunk pótkerekeket!

A kicsik önbizalmát jelentősen növelheti a pótkerekek használata. Ezek a mi dolgunkat is könnyebbé tehetik, hiszen nemcsak úgy mernek majd biciklire ülni, ha szaladunk utánuk. Ha pedig már jól megy, megpróbálkozhatunk az eltávolításukkal.

Ne feledkezzünk meg a KRESZ-ről!

A kerékpár is járműnek számít, így a közúti közlekedéshez gyermekünknek is ismernie kell a KRESZ-t. Ezt első sorban pozitív példamutatással taníthatjuk meg vele. Magyarázzuk el az elsőbbségadás szabályait és következetesen tartsuk is be őket, ha együtt tekerünk. Jelezzük kanyarodási szándékunkat a karunk megfelelő irányú feltartásával és kövessük a kerékpárosok számára kijelölt útvonalakat. Így biztosíthatjuk, hogy amikor már egyedül közlekedik is biztonságban legyen.

Végül, de nem utolsó sorban pedig legyünk türelmesek! Minden lurkó egyedi, van, aki fenegyerekként pattan a biciklire, másnak több bátorításra van szüksége és olyan is, aki nehezen találja az egyensúlyérzékét, így sokszor felborul. Vigasztaljuk őket, amikor kell, bátorítsuk, amikor bizonytalanok és mutassunk jó példát előttük, hogy pozitív élmény legyen a tanulás!