A zongora esszenciája

Hat zongoraművész, négy helyszín, egyedi stílusok a Cziffra Fesztiválon.

Egyedi stílusú zongoraestekkel várja közönségét a Cziffra Fesztivál februárban Budapest több helyszínén. A fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kiváló kollégáit hívta meg a programsorozatra, mint az élénk színpadi jelenlétéről ismert orosz-amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú Liszt-verseny győztes Kevin Chen, de viszontláthatjuk a Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész díjasát, Ifj. Balázs Elemért és Sandro de Palma olasz zongoraművészt is.

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese. A művész a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című kiállítás megnyitóját követően lép színpadra szólóestjével az Eötvös10 színpadán február 14-én.

A mindössze tizennyolc éves kanadai művész, Kevin Chen üstökösként ragyog a fiatal komolyzenei tehetségek között, szülővárosában csak úgy emlegetik, hogy a „calgaryi zongoracsoda”. A világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyein bizonyította már tehetségét, mint a tel-avivi Rubinstein-verseny, a Genfi Nemzetközi Zongoraverseny vagy a Hilton Head Verseny. Chen neve hazánkban is ismert: a 2021-ben megrendezett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese, aki a Cziffra György-emlékévvel közösen rendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is megkapta. Zeneakadémiai koncertjén február 17-én színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.

Olga Kern, a világ legrangosabb hangversenytermeinek állandó és ünnepelt művésze visszatérő vendég hazánkban, hiszen több rangos zenekar hívja meg előszeretettel szólistaként. A Cziffra Fesztiválon február 19-én lép a Zeneakadémia Nagytermének színpadára, koncertje egyfajta különleges zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el. A szünet utáni részt az orosz muzsikának szenteli, benne Rachmaninov Corelli-variációival, akit közvetlen kapcsolat is fűzött Kern családjához.

Rendhagyó esten találkozhatunk Bogányi Gergely (lásd fotó foto.zongora)Kossuth-díjas zongoraművésszel, aki ebben az évben ünnepli 50. születésnapját. A művész ezúttal nemcsak zongorajátékával varázsolja el a közönséget, hanem betekintést enged a kulisszák mögé is művésztársaival, beszélgetőpartnereivel, Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel február 20-án a MOMkultban.

Sandro de Palma olasz zongoraművész másodszor tér vissza Budapestre a fesztivál kérésére. Február 22-én Alexander Hülshoff gordonkaművésszel együtt lép fel a Momkultban, műsorában a kamaramuzsika gyöngyszemeiből válogatva.

A Cziffra Fesztivál mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra – nemcsak díjakkal, mesterkurzusokkal, de koncertlehetőségekkel is segíti a fiatalok kibontakozását. A két tavalyi Kreatív Művész díjas alkotó, Ifj. Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) ezúttal együtt lépnek színpadra a FSZEK Zenei Gyűjtemény Ötpacsirta Szalonjában február 21-én.

Jegyek és részletek elérhetőek a Cziffra Fesztivál hivatalos oldalán. A fesztivál támogatója a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., kiemelt szponzor: MVM