10. évfordulóját ünnepli a Fjällräven Vándortúra – visszatér a Bükkbe, ahol minden elkezdődött

Hamarosan indul a regisztráció.

2024-ben ünnepli 10. évfordulóját a Fjällräven Vándortúra. A népszerű svéd outdoor márka egyedülálló magyarországi többnapos túraeseménye 2024. augusztus 19. és 23. között visszatér a Bükkbe, ahol 2014-ben először barangolták be közösen a vidék legszebb tájait a természetjárás szerelmesei a Fjällräven szervezésében. A jubileumi Fjällräven Vándortúrára január 22-től lehet jelentkezni az esemény honlapján.

A Fjällräven 1960 óta arra inspirálja az embereket, hogy minél többet időt töltsenek a természetben, valamint, hogy tiszteljék és óvják annak értékeit.  Az első Fällräven Vándortúrát a svéd Classic koncepcióját a hazai vándortúrázás több évtizedes hagyományaival ötvözve szervezték meg 2014-ben, és mostanra évről évre az egyik legnépszerűbb hazai túraeseménnyé vált. A Fjällräven Classic szabályainak megfelelően a résztvevők maguk viszik a többnapos túrára szükséges felszerelésüket, az éjszakát pedig a kijelölt táborhelyeken töltik sátraikban, ahol minden este helyiek által frissen készített étel, hasonló gondolkodású természetszeretők társasága és a Fjällräven képviselőinek tanulságos előadásai szolgálják a feltöltődést egy-egy túranap után.

A svéd outdoor márka az elmúlt 10 évben eddig 8 alkalommal szervezte meg többnapos túraeseményét (a világjárvány okozta korlátozások miatt 2020-ban és 2021-ben nem tudták megszervezni az eseményt), melyek során 11 országból érkező több mint 1 200 túrázó társaságában összesen 844 kilométert tettek Magyarország legszebb tájegységein: felfedezték többek között a Bükk, a Balaton-felvidék, és a Mecsek természeti kincseit, a 2024-es jubileumi Fjällräven Vándortúra pedig visszatér legelső helyszínére, Magyarország keleti részébe a Bükki Nemzeti Parkba.

A Fjällräven Vándortúra célja, hogy az embereket a természet szépségéinek felfedezésére, emlékezetes túraélmények átélésére ösztönözze.  Ez egy igazi élménytúra, ahol a túrázók kiszakadhatnak a mindennapi életből, elmélyülhetnek a természetben, fizikailag, szellemileg és lelkileg egyaránt felfrissülhetnek és mindeközben a többi résztvevővel életre szóló barátságokat köthetnek. A Bükk Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb hegyvonulata - tornyosuló hegyei és kanyargós völgyei igazán kalandos túraélményt nyújtanak a természetkedvelőknek, akik idén is csatlakoznak a Fjällräven rendezvényéhez.

Az 5 napos, 100 kilométer hosszú körtúra kiinduló, - és célállomása Felsőtárkány, ahonnan a lelkes túrázók naponta körülbelül 20 kilométert megtéve barangolják be a Bükk festői vidékét.

„Nagy örömmel tölt el, hogy idén már a Fjällräven Vándortúra 10. évfordulóját ünnepeljük. Ez az év igazán különleges lesz számunkra, hiszen visszatérünk oda, ahonnan 2014-ben útjára indítottuk ezt az egyedülálló túraeseményt Magyarországon: a vadregényes Bükkbe. Elképesztő volt látni az elmúlt években, ahogyan folyamatosan fejlődtünk” – mondta el Sanela Krisat, a Fenix Outdoor Emerging Markets GmbH marketing menedzsere, a Fjällräven Vándortúra szervezője. – „A Fjällräven Vándortúra különlegessége, hogy a természetjárás öröme mellett közösségépítő ereje is van. Akik az indulás előtt még idegenek egymás számára, a túranapok során egymás támaszai lesznek, majd az esti tábortűz mellett szoros barátságok szövődnek. Van, aki, egyedül vág neki a túrának, majd a célba már társaságban, új túratársak oldalán érkezik. Ezt az új közösséget és a közös élményt ünnepli a célba érkezést követően rendezett záróceremónia, ahol a felszabadult szórakozás mellett felidézzük az elmúlt napok túraélményét, és izgatottan tervezzük a következő közös kalandot.”

A szervezők számára kiemelten fontos a környezet tiszteletben tartása és védelme. A Fjällräven Vándortúra során figyelmet fordítanak a környezettudatos túrázásra, hogy a természet kincseit minél jobban megőrizzék a jövő generációi számára. A természeti értékeink megóvása és tisztán tartása érdekében a szervezők arra ösztönzik a résztvevőket, hogy a rendezvény ideje alatt gyűjtsék össze az útvonalról a szemetet, és ehhez speciális Fjällräven szemeteszsákokat is biztosítanak számukra. Ennek köszönhetően a résztvevők nem csak érintetlenül hagyják maguk mögött a megtett utat, hanem segítenek annak megtisztításában is a korábban a természetben hagyott szeméttől.

A Fjällräven Vándortúra idén 2024. augusztus 19. és 23. között várja a természetjárókat, akik január 22-től tudnak jelentkezni az esemény honlapján.