Sage pizzasütő teszt

Mostanában kicsit rápörögtünk a pizzasütésre. Pizzasütő tanfolyamra mentünk, kipróbáltunk többféle tészta készítési módot. Elgondolkoztunk, hogy venni kellene egy komolyabb pizzasütőt. Ekkor keresett meg minket a Sage, akinek a grillsütőjét már nyáron letesztelhettük.

Röviden a cégről

A fő márkanév, Breville, amely különböző piacokon más márkanéven forgalmazza termékeit. Európában Sage név alatt. A Breville egy ausztrál cég, amit 1932-ben alapítottak. "Szendvics-toaster" termékük nagy siker lett, majd szélesítették a termékpalettájukat. A Breville márka Ausztrália legkedveltebb márkája lett és ma már a világ 50 országában forgalmazzák termékeiket. Célkitűzésük, hogy prémium minőségű kisháztartási gépeket készítenek, amelyek hosszú élettartamúak.

Az összes termék szálcsiszolt acél burkolattal készül, így könnyen tisztítható, időtálló és bármelyik konyhához passzol.

A Sage pizzasütőjét THE SMART OVEN® PIZZAIOLO néven forgalmazza (pizzaiolo olaszul a pizzakészítő mestert jelenti, tehát ez a sütő egy kis pizzasegéd az otthonunkban).

A pizzasütő egy óriási dobozban érkezett hozzánk. Szerintem olyan 80x80x 60 cm-esben. De maga a készülék már nem ekkora (szélesség × mélység × magasság): 46 x 47 x 27 cm. Elfért nálunk a tűzhely tetején. Alaptartozékként érkezik a sütővel:

  • 1 Pizza serpenyő kivehető fogantyúval,
  • 1 Pizza lapát (ez pont olyan széles mint a sütő, ezért nagyon praktikus)
  • Kiegészítő kézi üzemmód információs panel mágnessel (ezt nem használtuk)

Pozitívumok

  • A sütési hőmérséklet eléri a 400C-ot, amely szükséges a Nápolyi típusú pizza elkészítéséhez. Ezt a hőmérsékletet a hagyományos otthoni sütők nem tudják. A sütő a magas belső hőmérséklete ellenére a külső borítás nem forró, így nem balesetveszélyes. Ez gyerekes családoknál, szerintem elég fontos szempont. (Kikapcsolás után egy kicsit azért átmelegszik).
  • Elektromos, elég egy konnektor a működtetéshez, nem kell külön bekötni és nem kell a gázzal bajlódni. Így bárhová áthelyezhető, nyáron akár ki lehet vinni a teraszra. (teljesítménye 2100W)
  • Gyorsan felmelegszik (szerintem nem volt több mint 10 perc) és egy lámpa jelzi ha a sütő elérte a megfelelő hőmérsékletet
  • A pizzasütő alja egy kerek pizzakő, ami a hagyományos pizzasütő kemencéket imitálja és egyenletesen adja le a hőt
  • Miután a pizza berakásánál megnyomjuk a gombot, akkor a sütő 2 perc múlva sípol, hogy kész a pizza, és általában tényleg elég
  • 7 sütési módban lehet használni, a mirelit pizza megsütéséhez is van külön funkció. Mi csak a hagyományos pizzasütési módot próbáltuk ki és saját ügyességünkhöz mérten, igazán jó pizzát tudtunk sütni vele.

Negatívumok

  • A borsos ára: 31500 Ft. Aki csak hobbi szinten szeret pizzát sütni és csak néha veszi elő, annak ez igen nagy befektetés. Aki viszont gyakran süt pizzát, annak megéri, mert éttermi minőségű pizzát lehet benne készíteni.

Tapasztalatok

Amire nagyon kell ügyelni pizzasütésnél, hogy a feltét nehogy lecsússzon a pizza bevetésénél (azaz akkor, amikor betesszük a pizzát a sütőbe) mert a sajt vagy az olaj, nagyon gyorsan ráég a kőlapra és folytó szagú füst keletkezik. Ezt talán a tartozékként hozzáadott pizzaserpenyővel lehet kivédeni és a pizzát ebben sütni, így nem tapad semmi a kőlapra

Érdemes beszerezni egy grillezéshez használt fa nyelű drótkefét (mi az IKEA-ban vettük ezt, de ezt azóta itthon kivonták a forgalomból), amivel a két pizza sütés között a lisztet oldalra lehet seperni, különben a megégett liszt rátapad a következő pizzára és kellemetlen kesernyés íze lesz. Valamint ezzel le lehet kaparni, ha esetleg lecsúszna és odaégne a sajt.

Kicsit ijesztő, hogy a pizzasütő ajtajának bal felső sarkában jön ki a sütés közbeni gőz, mintha belül tűz ütött volna ki, de ez a leírás szerint teljesen normális jelenség.

Összességében nagyon ajánljuk ezt a pizzasütőt. Aki profi pizzát akar sütni, annak megéri a befektetés.