Az egész világ élőben követheti a Concerto Budapest hetedik Mozart-napjának zárókoncertjét

Március 3-án Mozart-nap a Zeneakadémián.

A Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak vagy inkább a világ közös és olthatatlan Mozart-rajongásának. Így történik ez 2024 márciusának első vasárnapján is a Zeneakadémián. Klarinét- és kürtverseny, nyitányok, szimfóniák, kamaraművek, zongoraverseny, egy sor műfaj reprezentálja az egymást követő koncerteken Mozart művészetét, olyan kiváló előadókkal, mint Wenzel Fuchs klarinétművész, Stefan Dohr kürtművész, Bogányi Gergely zongoraművész vagy Arvid Engegård hegedűművész-karmester. Az este fél 8-kor kezdődő zárókoncertet az egész világon élőben követhetik Mozart rajongói, hiszen egyedülálló módon az egyik legnagyobb és legismertebb klasszikus zenei platform, a brit Gramophone.co.uk, valamint az egyik vezető magyarországi hírportál is a címoldalán közvetíti az eseményt. 

„Viszonylag későn kerültem Mozarthoz közel. Sok tekintetben az alkatom, a személyiségem alapján Beethoven és Bartók közelebb áll hozzám, de egy ideje Mozart egészen különleges helyet foglal el a lelkemben. Több mint zene, művészete isteni jelenség. Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy „örök”. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – vallja Keller András, a fesztivál művészeti vezetője. „Mozart zenéje visszaadja az elveszett Paradicsomot, hiszen az emberi lét csodáját képes volt hangokban megmutatni. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk.”

Az idei évadban a Berlini Filharmonikusok két kiemelkedő fúvós szólistája, Wenzel Fuchs klarinétművész és Stefan Dohr kürtművész érkezik a Zeneakadémiára, hogy a fesztivál közönsége a zeneszerző leggyönyörűbb fúvós hangszerekre írt műveiből válogathasson. Hozzájuk csatlakozik a Concerto Budapest két visszatérő vendégművésze, Bogányi Gergely zongoraművész és Arvid Engegård norvég hegedűművész-karmester. A koncerteken elhangzik többek között a 3. és 4. Esz-dúr kürtverseny, az Esz-dúr sinfonia concertante oboára, kürtre, klarinétra és fagottra, az A-dúr klarinétötös a Keller Quartet közreműködésével, az A-dúr klarinétverseny és a d-moll zongoraverseny. Simon Izabella zongoraművész jóvoltából, immár hagyományos módon, a legkisebbek is megismerkedhetnek Mozart zenéjével a Kupolaterembe meghirdetett gyerekprogramon.  A fesztivál házigazdája Batta András lesz.

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója így fogalmaz: „A Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat, amivel az a célunk, hogy egy-egy olyan témát állítsunk fókuszba, mely a magyar klasszikus zenei élet fellendülését szolgálja. Mint az összes fesztiválunk, a Mozart-nap is hatalmas vállalás. A közönség koncentrált formában, egy teljes napon át sztárszólisták előadásában, világszínvonalú produkciókat hallgatva találkozhat Mozart csodálatos műveivel.” 

A Keller András művészeti vezetésével és Szabó Stein Imre rendezésében megvalósuló Mozart – nap zárókoncertjének élő közvetítése szó szerint a világ szeme előtt zajlik majd.

„Ebben az évben sikerült rábeszélnem a világ vezető klasszikus zenei portálját, a Gramophone-t, hogy csatlakozzon, ami példa nélkül álló lehetőség, hisz a Gramophone Magazine csak a legritkábban nyitja ki kapuit élő koncertközvetítések előtt. 2024-ben zene- és médiatörténeti pillanat lesz, amikor a zárókoncertet egy időben nézheti az Index.hu címlapján főként a magyar, és a Gramophone.co.uk címlapján az Egyesült Királyság és a nagyvilág közönsége”  -  nyilatkozta Szabó Stein Imre, a Stream vezető rendezője és szervezője, majd így folytatta: „Abban a szerencsében van részem, hogy egy nagyszerű zenekarral és egy újító szellemű karmesterrel dolgozom együtt. Megpróbálunk bátor megközelítést alkalmazni, sok filmszerű mozgást, drámai közelképet, mindvégig hűen a kompozíció belső áramlásához.”

A koncert szünetében a közvetítés közönsége a nap eseményeiről, a fellépő művészekről és az alkotókról láthat rövid összefoglalót.