Élő örökség - Hagyományőrzés 2024

2024. március 23. 17. óra - Hagyományok Háza.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 1990-ben alakult. Tagságát jelenleg 117 közösség alkotja, olyan települések, melyekben a hagyományos közösségek legtovább fennmaradtak és hagyományaik bizonyos elemei máig élnek. Március 23-i programjukban a Hagyományok Házában három kiemelten minősült nívódíjas együttes mutatkozik be, példázva a mai színpadi hagyományőrzés háromféle irányzatát. Hany Istók legendáját a Kapuvár Néptáncegyüttes dolgozta fel a legfiatalabb korosztállyal, a  többgenerációs Bagi Muharay Népi Együttes a „nagy háború” máig - a folklórban is - tovább élő hatását mutatja be, míg az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes egy családi mulatság eseményeit idézi. Az este keretében adják át az 2022-23-ban minősült együttesek okleveleit és tisztelgünk a közel 100 éves hagyományőrző mozgalom előtt.

A Szövetség legfőbb feladatait és céljait az alapítók a következőképp foglalták össze: „A hagyomány továbbélésének és a népművészettel foglalkozó csoportok munkájának létfeltétele, hogy szervesen illeszkedjenek napjaink kulturális, társadalmi életébe. A lakóhelyi identitás legbiztosabb alapját a gyökerek, vagyis a szülőföld történetének hagyományainak megismerése és kortárs, közösségi továbbvitele jelenti. Ez nem szimpla hagyományőrzés, hanem sokkal komplexebb folyamat.”

A program:

Adjon az Úr gondoskodást és feledtetést – egy hansági legenda emlékezete

Kapuvár Néptáncegyüttes (lásd fotó)

Alakulás: 1931. - újjáalakulás 1989.

Együttesvezető: Csitei Gábor

Művészeti vezetők: Gálik Gábor és Gálik Klaudia

Zenei szerkesztő: Lakatos Róbert

Hany Istók legendáját dolgozta fel az együttes műsorában, az 1963-as bemutatójukra készült forgatókönyv újra értelmezésével. A műsor három tételből épül fel (I. halászok a Hanyban és Hany Istók meglelése, II. vásári jelenet és Hany Istók befogadása, III. ünnepi lakodalom és visszatérés a Hanyba). A helyi népi históriát feldolgozó műsor a kapuvári tánc, szokás és zenei anyagra épült, a zenei részeket Lakatos Róbert zeneszerző hangszerelte újra.  A műsorban a felnőtt táncegyüttes tagjai mellett az ifjúsági együttes és a Barsi iskola néptáncos növendékei is közreműködnek. Közreműködő zenészek: Lakatos Áron, Takács Ádám, Erőss Barnabás, Kuti Sándor, Lelkes Tibor

Táncosaik közül többen a szövetség Fülöp Ferenc-díjas táncosai.

„Nagy Háború” népi emlékezete

Bagi Muharay Népi Együttes

Alakulás: 1936 - újjáalakulás 1950

Együttesvezető és koreográfus: ifj. Rónai Lajos

Zene: Rónai Lajos +

Az első világháború (1914-1918), ahogy a népi emlékezetben él a „Nagy háború”.  A korszak folklór kincsének legszebb darabjai a sorozást és bevonulást őrző katonadalok. A háború kitörését üdvözlő lelkes önkéntesek verbunkjai, a katonavonatok indulói, a kaszárnyák baka nótái, majd a lövészárkok keserűségét megéneklő nép- és műdalok, egyházi népénekek.

Ezeket a folklórban ma is élő hagyományokat dolgozza fel a bagi együttes, melyet a lakosságtól gyűjtött háborús emlékek és tábori levelek tesznek egyedivé.

A műsorban szerepel Tóth Mihályné (Julis néni) a Népművészet Mestere, Rónai Lajos, Veresné Hajdu Zsuzsanna a Népművészet Ifjú Mestere - a hagyományőrző és ifjúsági szólótáncversenyek díjazottjai között is ott vannak a bagiak.

Műsorukat kíséri: a Zagyva banda.

„Csöröglő" (Keresztelő alkalmával tartott mulatság.)

Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes

Alakulás éve: 1933

Együttesvezetők és koreográfusok: Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán

Zenei szerkesztők: Tóth Zoltán és a Pántlika zenekar

A „Csöröglő” címet viselő műsorukban a református nagygazda családok keresztelőit kísérő szokásokat és a keresztelőt követő mulatságot mutatják be. A koreográfiájukban felidézik a családi ünnep gyermeki világát, bemutatják a rokonok, komák, vendégek olykor csipkelődős, vidám táncos mulatságát és az anya meghitt pillanatát gyermekével.

A közel 100 esztendős együttes műsorában minden korosztály képviselteti magát, a gyermekektől az idős asszonyokig.

Együttesünk tagjai között több díjazott táncos is van. Perity Lilla és Perity Péter "Junior Fülöp Ferenc Díjas táncosok", Huszárikné Jánosi Zsófia, Mihó László, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán "Fülöp Ferenc díjas táncosok".

Az együttest kíséri: a Pántlika zenekar