Ingyenes húsvétváró programok kicsiknek és nagyoknak a hétvégén a Pesti Vigadóban

Március 23-án és 24-én reggeltől estig!

Ingyenes programokkal – húsvéti kézműves tevékenységgel, húsvéti és nagyböjti népénekekkel, szinkronizációs játékkal, cirkuszművészeti workshoppal és táncházzal – várja az érdeklődőket 160 művész a Pesti Vigadóban, az MMA székházában az Essentia Artis programsorozat keretében. Március 1. és május 7. között látogatható az Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. A kiállításhoz több tematikus nap kapcsolódik.

2024. március 23-án, a programsorozat első, FolkulTúra – Kalandozás a népművészet világában című tematikus napján a népművészet áll az események középpontjában. A családokat húsvét- és tavaszváró kézműves-foglalkozással várja Trungel Aranka, a népművészet ifjú mestere. A résztvevők megismerkednek a húsvéti hagyományokkal és a népi technikákkal is. A keresztény egyházi ünnepek dallamai és játékai közül válogatva nagyböjti és húsvéti népénekekkel és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy-Schmikli Norbert. Török Máté zenés könyvbemutatója keretében a kötetben megszólított verséneklők, énekmondók közül többek közt jelen lesz Dévai Nagy Kamilla, a Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) és Sebő Ferenc is. A nap zárásaképpen élő zenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

2024. március 24-én a SzínpadOn – Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet című tematikus napon a gyermekek cirkuszművészeti workshop keretein belül leshetnek be a szórakoztatás kulisszatitkaiba. Egyed Brigitta színész bohócjelenettel készül: a résztvevők próbára tehetik ügyességüket a buzogánnyal, a tányérral és a virágbottal, vagy az akrobatákhoz hasonlóan fejleszthetik egyensúlyérzéküket a rolla bollán. Az érdeklődők szinkronszínészként is kipróbálhatják magukat B. Nagy Ervin „CSEREBOGARAK” – Animációs történetek magyar bajnokokról című filmjeinek segítségével, és Kiss Gergely olimpiai bajnok magyar vízilabdázóval is lehetőség nyílik találkozni, akivel az alkotó a művészet és a sport kapcsolatáról, valamint a készülő Kemény legények aktuális epizódjának érdekességeiről beszél. A nap folyamán dokumentumfilm mutatja be a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét. A rövidfilm egyedülálló időutazást kínálva repíti vissza a nézőt a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve Hollywood hős- és aranykorát. Csuja László filmrendező Allegro című munkája egyszerre ünnepli a hajköltemények és a fodrászmesterség érzékiségét, egyúttal le is leplezi azt, ahogy a divatipar tárgyiasítja a nőket. Az ötperces filmvetítést követően az alkotó az elmúlt 150 év szépségideáljairól, illetve a mesterség és a művészet viszonyáról beszélget vendégével.

A nap végén egy különleges technikával készült dokumentumfilm ismerteti meg a közönséggel a II. világháború alatt embereket mentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor életét.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. További információ és regisztráció a programokra itt.