Új fesztivál született: KANDELA

Skanzen más fényben - 2024. május 30 – június 1.

Új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál született a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a Skanzen különleges tereiben és miliőjében. A KANDELA – Skanzen más fényben május 30. és június 1. között egyedi fényalkotásokkal, nagykoncertekkel, táncházakkal, konferencia-programmal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény középpontjában a hagyományok mélyről jövő tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A hétvége során létrejövő nagyszabású szabadtéri fényalkotások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a nagyközönség ezúttal Budapest szomszédságában találkozhasson számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával.

A program zenei házigazdája a magyar népzenei örökség alapjaira építkező Fonó olyan művészeket hoz el Szentendrére, akik munkájuk során valami egészen újat és izgalmasat hoznak létre azáltal, hogy a hagyományos népzenét a modern zenével ötvözik. A KANDELA nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, a szombati napon pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics 50 éves jubileumi nagykoncertjére kerül sor a Skanzen amfiteátrumi színpadán. Késő este a Skanzen erdélyi főterén világzenei csemegékbe kóstolhatunk bele. Pénteken az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát élvezhetjük, szombaton pedig a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertjét hallgathatjuk meg.

A főbb fellépők mellett természetesen számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is találkozhatunk majd a múzeum kisebb helyszínein. Így többek között meghallgathatjuk a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó előadását, illetve részt vehetünk a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó fellépésén, vagy az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programon is. Ezen felül Zságer Balázs produceri közreműködésével egy elektronikus zenei helyszín is megvalósul a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a Radio Cafe DJ-i irányítják majd.

A PajtaKult csapata a „kultúra újragondolva, a régi az új” elvét követve lakja be a pajtákat, tereket, hogy mindenki láthassa, a rendezvényen új fejezete kezdődik a fesztiválozásnak és a művészeti összefonódásoknak. A fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokat szerveznek, kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyen mélyebb betekintést nyerhetünk a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.

„A hagyományok tisztelete és azok bemutatása mellett a modern művészeti formák iránti kíváncsiság, a bennük rejlő lehetőségek feltérképezése, az eljövendő fürkészése áll a rendezvény középpontjában.” (Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a Pajtakult ötletgazdája)

„A Szabadtéri Néprajzi Múzeum mindig is elkötelezett volt abban, hogy a kulturális örökség értékeit bemutassa és megőrizze a jövő nemzedékei számára. A Fonóval, a Pajtakulttal és a fényfestőkkel való együttműködés révén most egy olyan program keretében nyílik erre lehetősége, amely egyedülálló módon kapcsolja össze a hagyományokat a kortárs művészettel.” (Cseri Miklós főigazgató)

További részleteket és jegyvásárlási információt a rendezvény honlapján találhatnak a látogatók.