World of Banksy - Az utca a festővásznam

Látványos sztárparádé a budapesti Banksy kiállításon.

„Az utca a festővásznam” című kiállítás a titokzatos művész, Banksy eddigi életművéről ad átfogó képet. +Markáns üzenetei, reflektációi a világ aktuális történéseire a hazai sztárokat is inspirálta, egy hatalmas falra írták fel, nekik milyen üzenetük van a társadalomnak.

A világ leghíresebb láthatatlan graffiti művésze, Banksy munkássága jóval túlmutatnak a falra fújt graffiti alkotásokon, a gondosan megalkotott technika, a mögöttes, érthető, néha mellbevágó üzenetek, logikai és kommunikációs csavarok teszik egyedivé a világ egyik legismertebb kortárs művész portfólióját. Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubaj után a kiállítás most Budapestre érkezett, és a május 2-i vörös szőnyeges megnyitón a hazai sztárokra is mély benyomást tett.

Manu De Ros, a kiállítás kurátora szerint a World of Banksy - Az utca a festővásznam kiállítás egyedülálló abban, hogy beléphetünk a művész univerzumába, és megérthetjük az általa fontosnak tartott témákat. A kiállításon fantasztikus nemzetközi festőcsapat dolgozik, akik minden alkalommal, ha új helyszínre költözik a kiállítás, ugyanazzal a sablontechnikával, ugyanazokkal a részletekkel és színekkel reprodukálják a képeket, és ez rengeteg munkát és odafigyelést igényel. A kiállítson közel 100 tétel látható, köztük falfestmények a világ minden tájáról, műalkotások, látványos művészeti installációk és Banksy nagyobb léptékű aktivitásai.

Ki is valójában Banksy?

Egy személy vagy egy csapat? Férfi, nő? Hogyan választja ki a helyszíneit, mit gondol a művészetről, miért figyel oda a világ a szavára? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a május 3-án nyíló kiállításon, amely egészen szeptemberig lesz látható Budapesten, majd folytatja az útját Velencébe, Nápolyba és New Yorkba.

     „A graffiti, mint kifejezési forma az 1980-as években kezdett elterjedni Bristolban elsősorban a fiatal, alsó-középosztálybeli városiak körében. Ez idő alatt a Barton Hil-i John Nation Amszterdamba látogatott. A város utcáit díszítő, pulzáló graffitik rabul ejtették, és mindent aprólékosan dokumentált, amit csak tudott. Később ezt az anyagot mintaként átadta a Barton Hill Ifjúsági Klub újonnan alakult street art csoportjának. Akkoriban a legelterjedtebb tevékenység a „tagelés" volt, ami azt jelenti, hogy festékszóróval aláírásokat festenek. A helyi bűnüldöző szervek elkezdtek fellépni ezekkel a delikvensekkel szemben, akik szégyentelenül megrongálták a köztulajdont. A Barton Hill Ifjúsági Klub lett ezeknek a „delikvenseknek" a fellegvára. Innen indult a bristoli graffitiművészek első generációja, többek között Banksy is. Az új művészeti forma elsősorban férfiakhoz kapcsolódott, jellemzően éjszaka zajlott, és gyakran fizikai és jogi kockázatokkal is járt. Senki sem tudja, kicsoda Banksy, mégis mindenki ismeri a nevét. Valószínűleg a leghíresebb, egyben a legrejtélyesebb graffitiművész a világon. Egyesek tréfamesternek tartják, míg mások művészi zseninek. Bristoltól Barcelonáig és Sydneytől San Franciscóig egy dologban mindenki egyetért: tagadhatatlanul népszerű. A Time magazin 2010-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta a brit művészt Barack Obama, Steve Jobs és Lady Gaga mellé. Milliók ismerik, és műveit milliókért adják el.” - olvashatjuk a kiállítás bevezető ismertetőjén.

A The World of Banksy - ”Az utca a festővásznam” nemzetközi kiállítás Budapesten, a Király utca 26. alatti Komplex Kiállítóteremben látható. További információk itt

A kiállítást kurátorai: Manu De Ros és Emre Ezelli díszletfestő, díszlettervező, művészeti vezető, számos művészeti kiállítás kurátorai. Fő területüknek a street art és urban art kiállításokat tekintik.