Perspektíva Összművészeti Fesztivál // Karaván Fesztivál

Az első alkalommal megvalósuló Perspektíva Összművészeti Fesztivál fókuszában a roma művészeti értékek, elsősorban a színház és az előadóművészet áll.

A fesztivál célja észrevetetni a többségi társadalommal a roma művészet értékeit és bátorítani a roma fiatalokat arra, hogy tanuljanak tovább, váljék számukra fontossá a művészet. A fesztivál keretein belül számos zenei produkció megtekintésére is lehetőség nyílik majd. Május 24-én, pénteken 20 órától a Gypsy Soloists koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A 2018-ban alakult együttes diplomás, roma származású fiatalokból álló tagjai olyan műveket interpretálnak, amelyek a cigány kultúra zenei értékei nélkül nem lehetnének jelen a koncertzenei életben. Repertoárjukban megtalálhatóak a 19. század ismert verbunkosai és magyar nótái, valamint az ezekből kiinduló Haydn, Brahms, Liszt, Kodály-művek is. 

Szombaton 19 órától Müller Péter Sziámi és a Romano Drom közös produkciója lesz hallható. Müller Péter Sziámi filmrendező, énekes, költő, kulturális szakember dokumentumfilmesként már a 70-es években felhívta a figyelmet a magyarországi cigányok helyzetének kilátástalanságára. A Romano Drom tagjaival együtt évek óta járja az ország legszegényebb településeit, játékos dalszerző, fejlesztő foglalkozásokkal… de a közös koncertezést sem ma kezdték – erről meggyőződhetünk ezen az estén! A Kovács Antal vezette, világhírű Romano Drom roma folklórzenét játszik, az együttes a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője.

Május 26-án, vasárnap két zenei produkció is helyet kap a programban. 18 órától a Khamoro Budapest Band kiskoncertjét hallhatják az fesztivál látogatói, 20 órától az Egri János Trió lép fel. A Khamoro Budapest Band célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is. Az Egri János (nagybőgő), Egri János Jr. (zongora) és Oláh Kálmán Jr. (szoprán szaxofon) alkotta trió mindhárom tagja a hazai jazz-szcéna kiválóságai közé tartozik. Ifj. Oláh Kálmán Junior Prima Díjas jazz-szaxofon művész számos olyan formáció tagja, akik mind a hazai, mind a külföldi koncerttermek állandó neves fellépői, művészei. Egri János Jr. a legendás jazzbőgő és basszusgitárművész id. Egri János fia, a már egyéni művészként ismert Junior Prima díjas jazz-zongorista rendkívül sokoldalú előadó, hiszen a jazz mellett abszolút nyitott a populáris műfajokra is. Egri János a hangszer elsőszámú exponense és virtuóz mestere, mainstream jazzt képviselő művész a nyolcvanas évek óta az ország egyik legkiválóbb, világot bejárt jazz ikonja.

A fesztivál zárónapján, május 27-én, hétfőn 21 órától a Karaván Família (lásd fotó) koncertjére kerül sor a Karaván Színház színpadán. Ez az egyedülálló családi zenekar az elmúlt években saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán. Repertoárjukkal bizonyították, hogy a cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó. Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség.

Kövesse az eseményeket Facebook oldalukon!