Itt egy boglyában vagyunk!

Június 28-30. közt kerül megrendezésre a Boglya Feszt, a második öko-művészeti fesztivál a Tisza-tónál.

Tucatnyi zenei előadó, egyedülálló falusi és közösségi programok, valamint helyi mesterségek bemutatkozása várja a fiatalokat és családokat a Tisza-tó partján második alkalommal megrendezésre kerülő Boglya Feszten Tiszadorogmán. Egy különleges, vidéki hangulatú, öko szemléletű, művészeti, zenei és gasztro hétvégével, hamisítatlan falusi környezetben, igazi helyi és nagyvárosi arcokkal debütált tavaly a fesztivál, amit idén június 28. és 30. között rendeznek meg ismét.

Május 25-én szombaton rendezik meg a Boglya-napot Tiszadorogmán, amelyre elsősorban a családokat várják a szervezők. Az ingyenes rendezvényen délelőtt mesemondás, majd kézműveskedés, társasjátékozás, művészeti élményprogram és számos más lehetőség várja az oda látogatókat. A programok helyszíne a Dorogma Vendégház udvara - mely a Boglya Feszten zenei portává alakul -, de lesz faluséta, kirándulás, illetve kiállításmegnyitó is a Faluházban. S hogy a felnőtt közönség se maradjon program nélkül, este 8 órakor a Vadkelet zenekar koncertjével zárul nap.

A 25-i Boglya-nap minden programja ingyenes! Cím: Dorogma Vendégház - Tiszadorogma, Rév utca 40. A családi nap a június 28-30. közt megrendezett Boglya Feszt beharangozója is egyben, ahol szintén kiemelt fontosságúak a családi és gyermekprogramok.

A szervezőcsapat ajánlója:

A Boglya Feszttel egy olyan fesztivált álmodtunk meg a Tisza-tó vidékén, ahová szívesen kiszakad az ember a (nagy)város forgatagából, és ahová a családdal is bátran eljöhettek. Hisszük, hogy a kulturális, zenei, gasztronómiai és ökológiai témák jól megférnek egymás mellett, s mindezt a közösség ereje teszi élővé, organikussá.

Hiszen ahogy a mottónk is szól: Itt egy boglyában vagyunk!

A programok gerincét a zenei fellépők és kulturális kalandozások adják. Emellett lesz lehetőség kézműveskedésre, közös alkotásra és számos egyéb izgalmas falusi élményre. Mindezt egy békés, nyugodt, falusi környezetben képzeld el, ahol tényleg megáll az idő. A programhoz a gyönyörű díszletet ugyanis a Tisza, a Tisza-tó és a környékbeli pici falvak adják. A tikkadt szöcskenyájak is hálásak, ha vigyázunk a környezetükre, ezért a teljes Boglya Fesztet öko-szemléletben szervezzük. Olyan fesztivált szeretnénk megvalósítani, ahol a szelektív szemétgyűjtés és a komposztálás alap. Fesztiválunk tavaly debütált, és bátran állíthatjuk, sikerrel! Idén a külön témáknak külön udvart vagy portát kerestünk, így lesz öko udvar, művészeti porta, színházi tér, társasjáték udvar és zenei porta is.

„Örömmel kapcsolódtunk tavaly az 50 éves Tisza-tó jubileumi év programjaiban. 13 éve szervezünk gyerektáborokat a térségben, amihez Tiszadorogma és a környékbeli falvak szolgáltatták a programhelyszíneket. A fesztivállal szeretnénk lehetőséget adni a fiataloknak és a családoknak, hogy a helyi közösségre, hagyományokra építő programokon, kulturális kalandozásokban vegyenek részt a Tisza-tó egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező táján, annak is a még kevésbé ismert északi részén. A teljes Boglya Fesztet öko - szemléletben szervezzük, hiszen a Tisza-tó, mint természeti érték megőrzése mindannyiunk számára a legfontosabb.” – árulta el Erdeiné Csepregi Zsóka, a fesztivált szervező Egyboglya a Családi Közösségekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki mindenkinek azt ajánlja, hogy a teljes élmény érdekében vegyen részt a közösségi programokon és a fesztivál porták programjaiban is. Ljasuk Dimitry a tavalyihoz hasonlóan idén is a Boglya Feszt védnöke.

A Boglya Fesztről

Hosszú évek óta dédelgetett tervünk volt egy közösségi, öko program megszervezése ezen a vidéken. Szeretnénk, ha a Boglya Feszt minden évben a Tisza, a Tisza-tó szerelmeseinek találkozóhelye lenne. Emellett célunk, hogy a Tisza-tó északi települései is figyelmet, lehetőségeket kapjanak a bemutatkozásra a többi, már ismertebb Tisza-tavi település mellett.

A Boglya Feszt védnökei:

•  Brimo Widad, Magyarország Senior ENSZ Ifjúsági Küldötte 2024 | Senior Youth Delegate Hungary to the United Nations Widad másodéves Nemzetközi Tanulmányok doktorandusz hallgató a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolában. Kutatási területe és küldötti feladatai egybevágnak, ugyanis két területre fókuszál idén: a kultúrára és a nemek közötti egyenlőségre. Vele 06.28-án találkozhat majd a fesztiválközönség.

•  Ljasuk Dimitry, független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember, 2023-tól a Tisza-tó zöld nagykövete. Tavaly saját filmjét, idén pedig a Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom filmet vetítjük a fesztiválon, aminek Dimitry a főszereplője. A filmet 06.29-én késő délután közönségtalálkozó keretében láthatja a fesztiválközönség. A filmvetítés után pódiumbeszélgetésre kerül sor az alkotóval, Dimitryvel.

Zenei programok

A fiatalokat megcélzó fesztivál elengedhetetlen részét képezik az olyan zenei előadók, akiket szívesen hallgat a nagyvárosokból ellátogató ifjú közönség. A háromnapos fesztiválon a Dorogma Vendégház átváltozik zenei portává. Itt ad koncertet többek között Ferenczi György és a Rackajam, a Hakumba, cserihanna vagy a Puli zenekar. Lesz slam poetry bemutató és jön a Bélaműhely is.

Helyi mesterségek bemutatkozása

A művészeti vonalat számtalan olyan program színesíti, amelyen a fesztiválra látogató közönség betekintést nyerhet – sőt mi több, részesévé válhat! – a térség mindmáig élő mesterségeinek. A hagyományőrző foglalkozásokon kipróbálható például a kosárfonás és a csipkeverést gyékénykötés, a fazekas mesterséget, csuhézást.

Kulináris, művészeti és közösségi kalandok

A falusi programok szerves részét képezik olyan tevékenységek, amelyek a mindennapi vidéki életbe engednek betekintést. A vendégek részt vehetnek portalátogatásokon, házitészta készítésen, de a közösségi főzésbe is bekapcsolódhatnak, hiszen vízen kelt kalácsot vagy krumplilángost nem minden nap készít az ember! Fiataloknak és gyerekkel érkezőknek egyaránt hatalmas élményt nyújt az ártéri élménytraktorozás, művészeti foglalkozások, de garantált kikapcsolódással kecsegtet a Játszóház Projekt egész napos társasjáték programja is, akik idén önálló portával várják a társasjátékokat szeretőket.

Öko szemlélet

A programhoz a gyönyörű díszletet a Tisza, a Tisza-tó, a mezőségi és a hortobágyi puszta és a környékbeli pici falvak adják. A tikkadt szöcskenyájak is hálásak, ha vigyázunk a környezetükre. Olyan fesztivált szeretnénk megvalósítani, ahol a szelektív szemétgyűjtés és a komposztálás alap. Arra kérjük látogatóinkat, hogy vigyázzanak a természet épségére és tisztaságára! Idén önálló portaként is fókuszálunk az öko szemléletre. A hagyományos kismesterségek, de az újrahasznosítás is helyet kapnak a portán, amit tevékenységként is kipróbálhatnak a fesztiválra ellátogatók. Ökológiai témájú előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel is készülünk.

Autentikus szálláslehetőségek

A fesztivál ideje alatt ingyenes sátorhelyeket biztosítunk, emeleltt ajánljuk a tiszadorogmai, környékbeli vendégházakat és külön Facebook-csoporttal segítjük egymásra találni a szálláskereső és -kínáló feleket.

Várjuk a látogatókat a Boglya Fesztnek helyet adó Tiszadorogmán. Programokat ajánlunk a fesztivál idején a Tisza-tó többi északi településén – Tiszabábolna, Tiszavalk, Négyes – , valamint a Tisza túlpartján, Egyeken is ajánlunk programokat a Boglya Feszt közönségének. Hiszen a Tisza nem elválaszt, hanem összeköt bennünket! Részletek a honlapon.

Fesztiváljegyek oldala itt.

Közösségi média felületek: facebookinstagram,  

#boglyafeszt #boglyafeszt2024 #boglyafesztival #kulttisza #ittegyboglyabanvagyunk #atiszaszerelmeseinek #tisza #tiszató