Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben május 31-június 2-ig

Pozsgásnövények csodálatos világa - Nemesné Szentirmay Teréz Emlékkiállítás.

A pozsgásnövények (szukkulensek) a növényvilág érdekes életmódú, számunkra egzotikus növényei, melyek az évmilliók során a zord élőhelyi viszonyokhoz alkalmazkodva, testükben, leveleikben, módosult száraikban vagy gyökereikben vizet raktároznak, így vészelve át a sivatagok, félsivatagok csapadékmentes periódusait.

Bolygónkon a növényvilág mintegy 11000 fajánál alakult ki a szukkulens életmód, melyek közül néhány ikonikusabb az amerikai kaktuszfélék, agávéformák, broméliafélék, a világszerte előforduló orchideák, az afrikai aloék, a kutyatejfélék és a kristályvirágfélék. Életmódjukban nemcsak talajlakókkal, hanem sziklalakó és fán lakó növényekkel is találkozhatunk. Eltérő testfelépítésük mellett a fotoszintetizálásuk is egyedi, mert a párologtatás csökkentése miatt a gázcserenyílásaikat napközben zárva tartó pozsgásnövényeknek a szén-dioxid felvétele nem nappal, hanem éjszaka zajlik, majd leegyszerűsítve nappal ebből állít elő cukrot. Ezt az anyagcserefolyamatot a növényélettan CAM (Crassulacean Acid Metabolism) fotoszintézisnek, a növényeket pedig CAM-növényeknek nevezzük.

Kiállításunkon a növényvilág ezen különleges képviselőit szeretnénk a nagyközönség elé tárni, így láthatók lesznek törzs- és levélszukkulensek Afrikából, oszlopos- és gömbformájú kaktuszok Amerikából, broméliafélék a Közép-Amerika köderdeiből.

Kiállításunkon szeretnénk a nemrég elhunyt Nemesné Szentirmay Teréz szakmai munkásságáról is megemlékezni, aki a szukkulensek szakértője volt, kertészmérnök és több publikáció, szakkönyv írója, a debreceni egyetemi Botanikus Kert nyugalmazott kurátora. Könyve, a „Pozsgás növények” (1974) az első kaktuszokon kívüli pozsgástaxonokra koncentráló mű, ami sok embert indított el, hogy megszeresse  e különleges életmódú növényeket.

Kaktuszkiállítás és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében.

Rendezvényükön lehetőség lesz növények vásárlására, és felteheti kérdéseit szakértőinknek. A gyermekekről sem feledkezünk meg szombati és vasárnapi kézműves foglalkoztatónkkal.

Mindenkit szeretettel várunk 2024. május 31. és június 2. között pénteken és szombaton naponta 9-17 óráig, vasárnap pedig 9-16 óráig a nyár eleji arcát mutató ELTE Füvészkertben (Budapest VIII, Illés utca 25.)!

Jegyárak:

Felnőtt: 1.900 Ft

Kedvezményes: 1.200 Ft

Családi jegy: 5.000 Ft

Bővebb információ itt.