Átadták a Friss Hús díjait

A Nyertes Zsuzsa főszereplésével készült Diamond Beauty (lásd fotó) nyerte a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm díját.

Szerda délután került sor a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjkiosztójára, ahol a legjobb magyar és külföldi film, legjobb animáció és a legjobb színészi alakítások mellett díjazták a legjobb magyar forgatókönyvtervet és filmtervet, valamint számos közönségdíjat és különdíjat is kiosztottak. A díjak és díjazottak teljes listája a fesztivál weboldalán található.

A Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat díjai

A Pitchfórum mellett idén másodszor a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott: a Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat és Workshopot a Friss Hús szervezői hagyományteremtő szándékkal új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését tűzték ki célul. A több mint nyolcvan beérkezett pályamű közül tíz került be a Balázs Béla workshopra, amely a Friss Hús ideje alatt zajlott Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Benkő Orsolya dramaturg és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával. A nyolc döntős közül ketten pénzdíjat nyertek, fejenként 150 ezer forintot. A nyertesek: Bódi Zoltán Ahová születni kell, illetve Gergely Zoltán Csodálatos fasírt című projektjei.

A X. Friss Pitch díjai

A Friss Hús Pitchfórum zsűrije, Berkes Júlia producer, Lukácsy György forgatókönyvíró és Vácz Péter animációs filmrendező gratulált minden résztvevőnek: „az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnyéből válogathattunk” – mondták. A X. Friss Pitch alkalmából fantasztikus produceri összefogás született meg, aminek eredményeképp a pitchfórum fődija, a Lovas Nándor-díj idén egymillió forint pénzdíjjal jár. A díj támogatói: Artikel, 235 Film, Proton, Inforg-MM, Good Kids Kft, Hero Squared, Eclipse Film, Bal Filmkészítő Kft, Studiolamb, JUNO11 Pictures.

A zsűri 200 ezer forinttal járó különdíját Vas Marianna Mirhó című filmterve kapta, amely a zsűri szerint „remek alaphelyzetből indulva bont ki egy titokzatos világot, amelyben nagy tér nyílik a színészi játéknak és a vizuális megfogalmazásnak”.

Idén a Midatlantic Films jóvoltából egy újabb különdíjjal gazdagodott a Friss Pitch: a felajánlott különdíj az Artikel gödöllői berendezés- és kellékraktárának ingyenes használatát biztosítja. Ezt a díjat Dubinyák Réka Szeplőtelen című filmterve nyerte. Ugyanennek a projektnek ítélték a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját, a KRAFT Rental által felajánlott, eszközbérlésre fordítható egymillió forintos keretösszeget, amely a zsűri szerint „érzékeny témájú pitch, amely személyes érintettségtől áthatott, egyéni hangvétellel filmre fogalmazott megvalósítást ígér”.

A Friss Hús Pitch Lovas Nándor-díját, azaz a fődíjat Hárshegyi Vivien Margareth című pitche nyerte. „Az animációs film nyelvi sajátosságait egyéni látásmóddal használja ki, s így a pitch alapján reménykedhetünk egy személyes indíttatású, ötletesen és mívesen kidolgozott rövidfilmben” – fogalmazott a zsűri.

A különböző szekciókban kiosztott közönségdíjak a következők:

   Nun or Never (r. Heta Jäälinoja), nemzetközi versenyfilmek szekció;

   The Dinner (r. Jesús Martínez “Nota”), Queer Dreams szekció;

   Sincopat (r Paul Diggler) @Midnight szekció;

   A Kind of Testament (r. Stephen Vuillemin), Weirdcore szekció;

   Préda (r. Sztepanov Márkó), Műfajra, magyar! szekció;

   Szarvasbőgés (r. Jakab Edit), nemzetközi dokumentumfilmek szekció

A nemzetközi versenyprogram zsűrije (Mia Avdagić, a Szarajevói Filmfesztivál Talents Sarajevo Projectjének koordinátora, Aneta Ozorek, a Kaboom Animációs Fesztivál művészeti igazgatója és Lukács Péter Benjámin hangmérnök és producer) az Even Though It’s Night és a The Miracle c. filmeknek ítélte a szekció két különdíját, a legjobb nemzetközi rövidfilm ezer euróval járó díja pedig a Through Gloom (r. Arnas Balčiūnas, Litvánia) című filmé lett.

A Friss Hús Diákzsűrijének díjáról Kis Réka, a Leövey Klára Gimnázium média tagozatának tanulója, Orbán Andor, a Budapesti Metropolitan Egyetem filmrendező szakos hallgatója és Sajtos Erina, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium végzős tanulója döntött. A diákzsűri díját a Harmadnap (r. Török Marcell) kapta. „Legszívesebben öt filmnek adtuk volna a diákzsűri díjat, de ezt sajnos nem lehetett, viszont mindenképpen ki szeretnénk emelni a Marcangot, Az utca másik végén-t és a Cipők és patákat, amelyek nagyon megragadtak minket. Végül azért erre a filmre esett a választásunk, mert hiába egy hete láttuk, nem hagyott minket nyugodni, folyamatosan a fejünkben volt, rengeteget beszéltünk róla, és még valószínűleg nagyon sokat tudnánk” – indokolta választását a zsűri.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Cipők és paták című film nyerte (r. Traub Viktória). A Berger Studios által felajánlott díj: VFX/főcímkészítés egymillió forint értékben. A zsűri tagjai Fésős András, Juszt Balázs és Surányi András voltak. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének legjobb kisfilmnek járó díját a Diamond Beautynak, Korom Anna alkotásának ítélték.

A magyar versenyprogram hivatalos zsűrijének díjairól Rimantė Daugėlaitė, a Vilniusi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vezetője, Luce Grosjean, a Miyu Distribution alapítója, Lenka Tyrpaková, a Finále in Pilsen nemzeti filmfesztivál művészeti igazgatója, a Karlovy Vary filmfesztivál korábbi válogatója és Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer döntött.

A legjobb színészi alakítások díját Ionescu Raul, az egyik idei Friss Csillag adta át egy-egy zsűritag kíséretében.

A legjobb női színész Vetlényi Lili lett Beleznai Márk Felfáztam c. filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb férfi színész pedig Nagy Zsolt (Az utca másik vége, r. Nagy Kálmán).

Elismerő oklevelet kapott a Tavasz (rendező: Roszik Fruzsina).

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját (300 ezer forintos pénzdíjjal): Varga Gábor, a Cicaharc c. film alkotója nyerte.

A Legjobb magyar animációs film 300 ezer forintos pénzdíjjal járó díja az Apád (rendező: Kühnel Szabó Anita) lett.

A Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm 300 ezer forintos pénzdíjjal járó díja a Diamond Beauty (rendező: Korom Anna). „A zsűrire, amely egyhangúlag hozta meg döntését, mély benyomást tett a film merész, mégis érzékeny megközelítése, a vizuálisan lenyűgöző történetvezetés és a főszereplő, Nyertes Zsuzsa erős alakítása” – hangzott az indoklás.

Magyar versenyfilmek:

Legjobb magyar élőszereplős film – Korom Anna: Diamond Beauty

Legjobb magyar animációs film – Kühnel Szabó Anita: Apád

Legjobb női színész – Vetlényi Lili (Felfáztam)

Legjobb férfi színész – Nagy Zsolt (Az utca másik vége)

Legígéretesebb 30 év alatti rendező – Varga Gábor (Cicaharc)

Különdíj – Roszik Fruzsina: Tavasz

Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja – Korom Anna: Diamond Beauty

Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíja – Traub Viktória: Cipők és paták

Diákzsűri díja – Török Marcell: Harmadnap

Nemzetközi versenyfilmek:

A legjobb nemzetközi rövidfilm – Arnas Balčiūnas: Through Gloom

Különdíjak – Guillermo García López: Even Though It's Night, Nienke Deutz: The Miracle

Közönségdíjak

Queer Dreams – Jesús Martínez: The Dinner

@Midnight – Paul Diggler: Sincopat

Weirdcore – Stephen Vuillemin: A Kind of Testament

Műfajra magyar! – Sztepanov Márkó: Préda

Nemzetközi dokumentumfilm – Jakab Edit: Szarvasbőgés

Nemzetközi rövidfilm – Heta Jäälinoja: Nun or Never!

Pitchfórum:

Lovas Nándor-díj a pitchfórum legjobb filmötletéért – Hárshegyi Vivien: Margareth

A pitchfórum zsűrijének elismerő oklevele – Vas Marianna: Mirhó

Artikel ReStore különdíja – Dubinyák Réka: Szeplőtelen

Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíja – Dubinyák Réka: Szeplőtelen

A Balázs Béla Forgatókönyvíró Pályázat díjazottjai:

Bódi Zoltán: Ahová születni kell

Gergely Zoltán: Csodálatos fasírt