20 éves a budapesti Cervantes Intézet

A budapesti Cervantes Intézet 2024-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

A jubileum alkalmából 2024. június 15-én a Hunyadi téren ingyenes eseménysorozattal várják a spanyol kultúra iránt érdeklődőket. Koncertet ad a Los Orangutanes, a Fetén Fetén, a Son Tres Trío, flamenco bemutató és workshop, dj, gasztronómiai, irodalmi programok és gyermekfoglalkozások teszik teljessé az ünnepet.

A Cervantes Intézet a Spanyol Állam által létrehozott közintézmény, amelynek feladata a spanyol nyelv tanítása, valamint a spanyolországi és a spanyol nyelvű kultúra terjesztése. A budapesti Cervantes Intézet 2004-ben nyitotta meg kapuit. Az évfordulót ingyenes eseménysorozattal ünneplik június 15-én a Hunyadi téren, ami köszöntőkkel majd Jankovics Betti és Bózsa Anikó interaktív flamenco műsorával veszi kezdetét. A rövid bemutatót követően a közönség sevillanas workshopon vehet részt Alex Torres gitár, Váncza Dominika ének, Bózsa Anikó taps és cajón kíséretével.

A Son Tres Trío arra törekszik, hogy Latin-Amerika vibráló zenei műfajait minél többekkel megismertessék, a zenekar tagjai között ugyanis venezuelai, kubai és kolumbiai gyökerekkel rendelkező művészek is vannak.  Koncertjük repertoárja a bachata érzéki mozdulataitól a salsa lendületes ritmusain át egészen a reggaeton legújabb slágereiig terjed.  Spanyolországból érkezik a híres kasztíliai duó, a Fetén Fetén, akik világszerte több mint ezer koncertet adtak már. Zenéjük a spanyol népzene elemeire épül, fellépésükön megismerhetjük az Ibériai-félsziget ritmusait, együtt hallgathatjuk a felcsendülő tradicionális dallamokat és a zenészek saját szerzeményeit a keringő, a kasztíliai körtáncok, a jota, a pasodoble, a charro és a seguidillas lüktetésében. A koncertek sorát a Los Orangutanes zárja. A tízfős csapat, melynek tagjai az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Manaky és a Zuboly zenekarokból lehetnek ismerősek, a kolumbiai zenei műfaj, a cumbia első kelet-európai képviselői. A koncertek előtt és után Dj Korski válogatásában spanyolországi és latin-amerikai zenéket hallgathatunk. 

Aki pedig Spanyolország és Latin-Amerika ízvilágában is elmerülne, azokat különleges gasztronómiai programok várják. Az Adicora venezuelai előételekkel és koktélokkal, az Arquitecto PitPit és a Bontxo tapasokkal, a Happy Churros édességekkel, az Inka Grill eredeti receptek alapján készített hagyományos perui ételekkel, a Mate Manus az argentinok és uruguayiak 95 %-a által fogyasztott yerba matéval készül. Ezek mellett a Klett könyvkiadó standja, irodalmi- és gyermekfoglalkozások színesítik a programot.

A június 15-i ünnepi eseménysorozat mellett a Cervantes Intézet szervezésében még számos izgalmas ingyenes program valósult meg.  A neves baszk zongorista, Josu Okiñena június 8-án a Liszt Múzeumban, június 9-én Razvan Suma csellistával pedig a Fugában lépett fel.  Június 11-én a 2010-ben irodalmi Nobel-díjat elnyert perui író, Mario Vargas Llosa legújabb regényéből olvasnak fel részleteket és Alex Torres, Ellen Madueño és Anthony Medina limai zenei hagyományokból táplálkozó koncertjét is meghallgathatjuk. Másnap a Benegeli irodalmi fesztivál programjai várják az érdeklődőket.

20 éves a budapesti Cervantes Intézet

2024. június 15. Hunyadi tér

  16.00 Hivatalos megnyitó

  16.30-17.15 Flamenco: Jankovics Betti (tánc), Alex Torres (gitár), Váncza Dominika (ének), Bózsa Anikó (cajón)

  17.30-18.15 Son Tres Trío koncert

  18.30-20.00 Fetén Fetén spanyol együttes koncertje

  20.30-22.00 Los Orangutanes koncertje

DJ egész nap: DJ Korski

A program Spanyolország magyarországi nagykövetség és az Eötvös10 együttműködésével, az Eurostars Ambassador Budapest támogatásával valósul meg.

További információ itt,   és   itt.