SZINes, de nem zavaró

Egy vadonatúj technikai fejlesztéssel és egy speciális éjszakai programmal is biztosítja a Szegeden élők éjszakai nyugalmát a Szegedi Ifjúsági Napok szervezőgárdája. Az ország legnagyobb ökorandija augusztus 25-29 között várja az ország minden pontjáról érkező, nyárbúcsúztató fesztiválozókat.

Azt nem ígérik a szervezők, hogy csak a kabócák énekét hallhatják majd az ottélők a Tisza-parton, azt azonban biztosra vehetjük, hogy a SZIN-en is felépülő zajvédelmi rendszer jelentősen csökkenti majd a fesztivál kibocsátott zaját, persze úgy, hogy a fesztiválozó közönség ebből mit sem érzékel majd. A Meyer Sound által kifejlesztett és városi környezetben lévő fesztiválon már tesztelt rendszerét veszi át ugyanis a Szegedi Ifjúsági Napok. „Bár a méréseink azt igazolják, hogy a megengedett határértéket folyamatosan betartjuk, a polgármester úr kérésére további zajcsökkentő intézkedéseket hajtunk végre az idén” – nyilatkozta Boros Gyula a SZIN főszervezője. „Egyik ilyen, a Budapest lakóövezetében rendezett fesztiválon már tesztelt rendszer, melyet mi is megnéztünk, és rögvest meg is rendeltünk a SZIN-re”. Az új rendszer egy egyszerű, de igen hatékony módszer: az egyes irányba terjedő hangokat vele azonos frekvenciájú, de ellentétes irányú hangokkal korlátozzák.
Az előzetes és folyamatos zajszintmérés, a limitált zajszint biztosítása, a hangfalak optimális beállítása és a hangszigetelő technikai intézkedések mellett idén egy kulturális program is része lesz a „zajszigetelésnek”: a SZIN-re érkezik a Silent Disco. A Csendes Diszkó rendkívüli akusztikus élményt jelent a résztvevõknek és furcsa látványt a kívülállóknak: a táncolók drótnélküli fejhallgatón keresztül hallják csak a kiválasztott zenét, s arra táncolnak a kívülrõl csendes térben. A zenét két külön csatornán közvetítik, a csatornákat a résztvevõk a fejhallgatón szabadon válthatják.