Kilencedik alkalommmal rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát

2024. július 14-től 21-ig várják a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba.

Az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész – egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkára várja a fiatal hegedűsöket, brácsásokat, csellistákat és zongoristákat, esténként pedig koncertekkel, neves előadóművészekkel várja az zeneszerető közönséget.

A Károlyi-kastély tágas termeiben az elmúlt nyolc év folyamán már kialakult az oktatási rend: minden nap reggeltől délutánig hangszeres órákat tartanak: idén Varga Oszkár hegedűművész és Ludmány Dénes brácsaművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A vonós kurzusokon Dani Imre zongoraművész közreműködik. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat. Az idei nyári akadémiára is a világ számos pontjáról érkeznek a résztvevők.

Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek. A nyitóhangversenyen a nyári akadémia tanárai képnek fel, Schumann és Brahms zongoranégyeseivel. Az egész hét a zenéről szól. Július 16-án francia kamarazenei estet ad Debussy, Poulenc és Franck műveivel Maria Trepashko és az Echo Nyári Akadémia egykori hallgatója, Farkas Botond. 17-én délután Fazekas Gergely zenetörténész tart előadást „Popzene a 19. században” címmel, az esti koncerten pedig Fülei Balázs előadással egybekötött zongoraestjét hallgathatják meg Grieg és Bartók népzenei ihletésű műveiből. Július 17-én a Korinda Zenekar lép fel, új lemezükből is ízelítőt adnak, a koncert után tánctanítás is lesz. Július 19-én 18 órakor a világhírű magyar gitárművész, Csáki András koncertjét hallgathatják az érdeklődők, 22 órakor pedig Szalai András cimbalomművész Fülei Balázzsal éjszakai koncerten játszanak válogatást Liszt Ferenc kései műveiből cimbalom-zongora átdolgozásban. Július 18-án és 19-én délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzusokon résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja. Az Echo Nyári Akadémia zárókoncertjét július 20-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

„A koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Az Echo Nyári Akadémia minden programja és előadása nyilvános, egész héten át szeretettel várjuk az érdeklődőket. Aki idelátogat, megtapasztalhatja a közös alkotás inspiráló erejét!” (Fülei Balázs művészeti vezető)

Információ: web,   jegyfoglalás itt,   youtu.be itt.