Kényelmetlen teher helyett hasznos útitárs: így érdemes túrahátizsákot választani

A nyár beköszöntével a szokottnál is többen indulnak különböző túrákra, amelyek hossza a szabadidő mennyiségétől és erőnléttől függően lehet néhány órás, de akár többnapos is.

Ahhoz, hogy ezek az outdoor kalandok sikeresek és emlékezetesek legyenek, elengedhetetlen a kitűzött céloknak, illetve az egyéni adottságoknak és szokásoknak megfelelő hátizsák kiválasztása.  A választék azonban óriási, így ez gyakran még a tapasztalt természetjárók számára sem mindig egyszerű feladat. A túrázás szakértőjeként ezért a Fjällräven összegyűjtötte a legfontosabb tippeket, amelyek segítségével mindenki megtalálhatja a számára optimális túrazsákot. A hátizsák az egyik legfontosabb outdoor felszerelés, hiszen ebben visszük magunkkal a szükséges csomagunkat, legyen szó akár öltözködésről, akár étkezésről, akár védelemről vagy épp alvásról. Egy jó túrahátizsák még megpakolva is kényelmes, mivel egyenletesen oszlatja el a súlyt, és tökéletesen illeszkedik a hátunkhoz. A díjnyertes Kajka hátizsák gyártója, a Fjällräven most négy szempont mérlegelésével segít, hogy képesek legyünk kihozni a maximumot a többnapos szabadtéri kalandunkból.

Kapacitás

A túrahátizsák méretének kiválasztásában fontos tényező az időjárás, a túra hossza, valamint az, hogy miként tervezzük megélni az éjszakákat. Hidegebb időben vastagabb, többrétegnyi váltóruhát kell bepakolni, míg nyáron a vékony, jól szellőző ruhadarabok mellé elegendő egy héjkabát. Az is lényeges szempont, hogy az éjszakákat sátorban vagy vendégházban töltjük-e, illetve viszünk-e magunkkal kinti főzésre alkalmas felszereléseket. Általánosságban elmondható, hogy a sátor, derékalj és hálózsák nélküli 1-2 napos kirándulásokra a 30, maximum45 literes, míg a kempingezős többnapos outdoor kalandokra az 55-65+ literes űrtartalmú hátizsákok lesznek megfelelőek. Mivel a kelleténél kisebb vagy nagyobb hátizsák viselése még rövid távon is kényelmetlen lehet, akár a hátat is kidörzsölheti, érdemes még indulás előtt pár nappal próbacsomagolást végezni. A megfelelő méretű hátizsákba egyrészt minden tervezett és szükséges felszerelés elfér, másrészt nem maradnak benne üresen pangó részek.

Alkalmazkodás

A vadonban töltött kalandos napokra készülve, vegyük figyelembe azt is, hogy milyen túrát tervezünk. A hegymászáshoz például a minél könnyebb és kisebb, merevítő nélküli hátizsákok, míg a gyalogtúrákra a valamivel nagyobb és nehezebb, ugyanakkor ergonomikus kialakításuknak köszönhetően kényelmesebb darabok lesznek a legideálisabbak. Érdemes mérlegelni továbbá, hogy milyen terepen és naponta hány kilométernyi távot készülünk megtenni. Az alumínium- vagy favázas darabok megkönnyítik a nehezebb csomagok cipelését - mivel segítenek a táska stabilizálásában – emiatt azonban az alapsúlyuk valamivel nagyobb. Ha többen kalandozunk, megoszthatjuk a felszerelést, így járható út, hogy valaki nagyobb, merevítős hátizsákkal, valaki pedig kisebbel vág neki az ösvénynek.

Állíthatóság

A megfelelő méret és típus kiválasztása mellett lényeges a táska állíthatósága is. A testreszabhatóság négy kulcsfontosságú területet érint: vállak, hát, mellkas és csípő. Elsőként a csípőpántot kell beállítani, hogy középpontja lehetőleg a csípőcsont fölé essen, majd igazítsuk a hátlapot a hátunkhoz. A vállpántok következnek, amelyeknek rés nélkül kell illeszkedniük, és csak ezután állíthatjuk be a mellkaspántokat. Ezek tartsanak kellően, de legyenek kényelmesek, és sose túl szorosak, mivel befelé húzhatják a vállpántokat.  Amennyiben a hátizsákunkon vannak stabilizáló pántok, legutolsó lépésként ezeket állítsuk be - ezek akadályozzák meg, hogy a hátizsák teteje hátrafelé dőljön. Valamennyi pántot addig húzzuk, ameddig a hátizsák szorosan és kényelmesen rásimul a hátunkhoz.

Speciális funkciók

Mindig a saját igényeinknek legmegfelelőbb funkciókkal rendelkező hátizsákot válasszuk. Az elöl nyitható darabok lehetővé teszik, hogy minden felszerelés azonnal kéznél legyen, a gyorsabb pakoláshoz azonban a felül nyíló táskákat ajánljuk. A levehető felsőrésszel rendelkező hátizsákok egyszerűen igazíthatóak a tevékenységünkhöz, továbbá a lecsatolt fedél egy egyszerű mozdulattal külön kistáskaként is hordható; a hálós vagy légáteresztő anyagú háttámla elősegíti a levegő áramlását; a belső zsebek a kempingezés során segítenek a ruhák és felszerelések elkülönítésében; a pántok és hevederek segítségével a hátizsákok külső oldalára erősíthetjük a felszerelést; a rugalmas oldalzsebek könnyen hozzáférhetővé teszik például a napszemüveget, zsebkendőt vagy naptejet. Válasszunk tehát úgy túrahátizsákot, hogy speciális funkcióival mindenben az aktuális outdoor kalandunkat támogassák. 

Egy legendás túrahátizsák

A svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven története egy hátizsákkal kezdődött, amikor alapítója, Åke Nordin kényelmetlennek találta a sajátját, így készített egyet. A több évtizedes tapasztalat és az innovatív funkcionalitás vezérelte hozzáállás eredményeként született meg 16 évvel ezelőtt a máig az egyik legnépszerűbb, díjnyertes Fjällräven túrahátizsák, a Kajka. A robusztus kialakítása, strapabíró túrazsák számtalan olyan jellemzővel bír, amelyeknek köszönhetően akár egész nap, hát- és derékfájdalom nélkül tudunk gyalogolni. A 2013-ban fára cserélt váz - amelynek szén-dioxid-kibocsátása így lényegesen kisebb - az újrahasznosított anyagokból készült bélés és megerősítések, továbbá a tartós Vinylon F szövet egyszerre teszi időtállóvá, megbízhatóvá és fenntarthatóvá a Kajkát.

Az ergonomikus kialakítású, jó hátszellőzésű, rendkívül hatékony súlyelosztású és a Perfect Fit rendszerrel könnyedén testre szabható hátizsák-termékcsalád idén összesen 18 dizájn- és funkciófrissítésen esett át. A Kajka 3.0-ás frissítése nem csupán finomhangolt funkciókat, felhasználói visszajelzések alapján tett változtatásokat és jobb javíthatóságot jelent, de mostantól egy teljesen új mérettel (100 liter) és még könnyebb kialakításban is elérhető. A többnapos túrákhoz így már öt típus közül - Kajka 55, 65, 75, 85 és 100 - találhatják meg a természetjárás szerelmesei a számukra legmegfelelőbb méretet. Mindegyik hátizsák elölről nyitható, szögletes palackzsebekkel, a levehető felső fedélben és a csípőszíjon praktikus cipzáras zsebekkel, valamint integrált oldalzsebekkel is rendelkezik, amelyek elölről és hátulról is elérhetők.

“Minden hátizsákomat tudatosan választottam ki, a Kajka 35 azonban az összes eddigit felülmúlta. Különösen a hátrész és a vállpántok győztek meg. Első komoly tesztje a tavalyi négynapos Fjällräven Vándortúrán, a Mecsekben volt, ahol végig kényelmes és komfortos maradt. Mindenem szuperül elfért benne, és se hát, se derékfájást nem tapasztaltam, pedig napi 17-19 kilométereket gyalogoltunk” – mesélte Schnitzer Miklós outdoor szakértő, aki videójában felfedi, miket érdemes magunkkal vinnünk egy többnapos túrára.