Szabó Kimmel Tamás megmérte a karbonlábnyomát és meglepte az eredmény

Szabó Kimmel Tamás megmérte saját karbonlábnyomát, az eredmény pedig őt magát is meglepte ...

... az éves kibocsátása 12 tonna CO2, vagyis kétszer akkora, mint egy átlagos magyaré (5,37 tonna). A színész örül, hogy szembesítették a lábnyomával, hiszen eddig is próbált környezetbarát módon élni, az eredmény pedig arra sarkallja, hogy lépéseket tegyen kibocsátása csökkentése érdekében.

Néhány hete mutatkozott be a Do Your Carbon kalkulátor, amely megnyitotta a lehetőséget, hogy a magyar vállalkozók is megmérjék a karbonlábnyomukat, mégpedig külső szakértő és óriási költségek nélkül. Szabó Kimmel Tamás egyéni vállalkozóként a kezdeményezés élére állva már kiderítette, hogy az övé mekkora. A 12 tonnás kibocsátása nagyjából a kétszerese annak, ami egy irodai dolgozó esetében várható (3-6 tonna), és magasabb egy átlagos magyar személyes kibocsátásához képest is (5,37 tonna). Igaz, Szabó Kimmel nem is íróasztalnál dolgozik, lételeme a mozgás.

„Rengeteget autózom, ez együtt jár a munkámmal, járom az országot, sok a fellépés a fővárostól távol. Gyakran előfordul, hogy az előadás előtt és után 2-3 órát autóznom kell” - mondta a színész. Amikor csak lehet, a művész kiszáll a kocsiból: a városban a tömegközlekedést részesíti előnyben. „Egész életemben villamosoztam Budapesten és a gyerekeimmel is autó nélkül megyünk szinte mindenhova a városban. Ezzel időt és kibocsátást is spórolok” - mesélte Szabó Kimmel Tamás. A színész környezettudatosságra neveli a gyerekeit. „Mindannyiunknak megvan például a saját kulacsunk, ezeket csapvízzel töltjük fel. A kislányom már elég nagy ahhoz, hogy arról beszélgessünk, miért árt az élővilágnak a rengeteg műanyag palack. Az otthonom sajnos nem túl energiahatékony, ezen szeretnék változtatni a jövőben” - magyarázta a színész.

Sokan bele sem gondolnak, de az egyéni vállalkozóknak és a kisebb, pár fős vállalkozásoknak is van karbonlábnyomuk. Az OPTEN és a Mastercard fejlesztése, a Do Your Carbon a vállalkozásoknak kíván segíteni azzal, hogy megmérjék saját kibocsátásukat és ezzel megtegyék az első lépést a fenntarthatóság irányába. „Nem üzemeltetek környezetszennyező gyárat, nincsenek alkalmazottaim, mégis van egy szemmel látható lábnyomom. Arra biztatok mindenkit, főleg a KKV-ket, hogy ismerkedjenek meg a saját kibocsátásukkal, ez az első lépés a fenntartható vállalatirányításban” - nyilatkozta Szabó Kimmel Tamás.