Hatalmas sikersorozat Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertturnéja

A MÁV Szimfonikus Zenekar idei évadának kiemelkedő eseménysorozata nagy sikerrel ért véget Japánban. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. A 13 koncertből álló turné során 12 városban lépett fel a zenekar, az érdeklődő közönség mindenütt megtöltötte a pazar hangversenytermeket, mindössze Takamatsuban, az idén január 1-jén erős földrengéssel sújtott városban voltak valamivel kevesebben, ahol a Maestro szívet melengető szavakkal adta át jókívánságait az itt élőknek. Mindenütt kiváló volt a koncerttermek akusztikája, gördülékeny, profi volt a szervezés és nagyon kedves volt a fogadtatás. A hangversenyek végén kivétel nélkül minden koncertteremben viharos állótapssal, ovációval jelezte elragadtatását a közönség, és csak egy-egy ráadás után engedte útjára a zenekart.

A 70 tagú együttes a városok közötti nagy távolságokat többségében a szupergyors és pontos menetrenddel működő Shinkanzenekkel, egy alkalommal helyi repülőgéppel, a kisebb távolságokat pedig autóbuszokkal tették meg. A háromhetes turné felejthetetlen élményei közé tartoznak az utazások során látott gyönyörű tájak, a Fuji látványa, a hagyományos japán építészeti csodák, a modern városok impozáns épületei, a segítőkész és udvarias kiszolgálás és vendéglátás, valamint a tisztaság annak ellenére, hogy sehol nincsenek kihelyezett szemetesek az utcákon, tereken.

A felejthetetlen élmények közül néhány érdekesség: az első koncert, június 20-án Tokióban, a TOIN Gakuen High Scool koncerttermében volt. Ez egy hatalmas oktatási centrum, egy dzsungelnek is beillő csodálatos zöld környezetben: általános iskola, gimnázium és egyetem. A MÁV Szimfonikusok hangversenyén 1400 zenét, művészeteket tanuló diák vett részt és 100 öregdiák. A Maestro mesélt nekik az elhangzó művekről és pár kedves magyar szót is megtanított nekik.

A második koncert Kobayashi Ken-Ichiro szülővárosában Iwakiban volt, ahol a csellószólam zenészei a próba végén közös énekléssel lepték meg a Maestro-t és feleségét. A különleges, számukra kedves ajándékot, Kodály Zoltán Esti dalát és A csitári hegyek alatt című népdalt meghatódva fogadták. A koncert közönsége pedig nagyon nagy szeretettel és üdvözlő molinókkal, álló tapssal ünnepelte a híres karmestert és a zenekart.

A csupa ízletes narancsról és mandarinról híres Matsuyamában a tervezettek szerint Mario Košík szlovák karmester vezényelte a zenekart, aki gyakran dolgozik Japánban. A turné alatt összesen háromszor, három különböző városban dirigálta a MÁV Szimfonikusokat, nagy sikerrel. Az általa vezényelt műsor más volt, mint Kobayashi Ken-Ichiroval, de Brahms és Liszt csodás művei elkápráztatták a közönséget.

A turné minden egyes koncertjén a maximumot nyújtotta a zenekar, de a legnagyobb izgalommal a tokiói Suntory Hallban (lásd fotó mobiltelefonnal: MÁV Szimfonikus Zenekar) lévő hangversenyre készültek, hiszen itt világhírű művészek lépnek föl, és a közönség a legmagasabb minőséget várja. Kobayashi mesterrel itt adták elő először a turné során Csajkovszkij IV. szimfóniáját, Rossini, A sevillai borbély-nyitánya és Liszt, I. zongoraversenye mellett, Masaya Kamei zongoraművésszel, a turné szólistájával.  A hangverseny jelentőségét az is emelte, hogy a teltházas koncertterem közönségét Aulner-Bálint Anna, Magyarország tokiói nagykövete köszöntötte. Lenyűgöző volt Kobayashi Ken-Ichiro vezénylése, és az is igazolta a kirobbanó sikert, hogy ráadás nélkül nem engedte el a zenekart a Suntory Hall közönsége sem. Brahms 5. magyar tánca után újabb fergeteges, hosszú percekig tartó taps volt az elismerés. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar japán turnéjának utolsó állomása Oszakában volt július 6-án. Kobayashi Ken-Ichiro azzal búcsúzott a zenekartól, hogy szeretné két-három éven belül megismételni az együttessel ezt a számára is boldogságot adó hangversenysorozatot és nagy örömmel fogadta emlékül a zenészek által dedikált turné pólót. A 84 éves Maestro és a MÁV Szimfonikus Zenekar barátsága 50 évvel ezelőtt kezdődött. Budapesten májusban adtak közösen dupla ünnepi koncertet a jubileum alkalmából. A japán turné ennek volt a folytatása és él a remény, hogy a további tervek, az újabb közös munkák valóra válnak. Szervező partner: Tempo Primo (Japán)