Nelspruit

Nelspruit városa afrikai nyelven annyit tesz: krokodil. Nevét a Crocodil folyóról kapta, ami mellet fekszik. A várost 1905-ben alapította a Nel család, akik a téli hónapok alatt itt legeltették a marháikat. 2009 októberében Nelspruit-ot hivatalosan is Mbombela-re keresztelte át az afrikai kormány.

A szubtrópusi éghajlat nagyon kedvez a déligyümölcsöknek, így a legtöbb ember ezek termesztéséből él. Sok helyen mangó és banán földek festik sárgára a tájat.

A Természet Anya igen bőkezűen bánt Nelspruit-al, hiszen számos cseppkőbarlanggal, vízeséssel büszkélkedhet.

A Sudwala barlangok
A Sudwala barlangok a világ legrégebbi barlangjai közé tartoznak, ezért, ahogy mondani szokták, ezt látni kell. A barlangok pre-kambriumi dolomit rétegbe vájódtak, melyek a maguk 3 milliárd évével a világon a legidősebb kövei közé tartoznak. Ezekben a kövekben rengeteg fosszíliát, növény- és állat maradványokat, találtak a tudósok, melyek számot adhatnak Afrika ezen területének múltjáról, sőt, még a hajdan volt klímájáról is. Mindezen érdekességek mellett a barlangban a cseppkövek formálta, csodálatos alakzatokat is megcsodálhatjuk.

A Mac-mac vizesések
Ez a vízesés Afrika egyik legismertebbike és egyik legnagyobbika egyben. A 65 méterről lezúduló víz moraját hallgatva, beszívva a friss, tiszta levegőt, az ember tényleg a paradicsomban érezheti magát. A vízeséshez szervezett túrák keretében lehet eljutni.

Érdekesség, hogy a vízesést az afrikai aranyláz idején fedezték fel skót aranybányászok, amikor aranyat találtak a Mac-mac folyóban. Eredetileg egyetlen vízesés zúdult alá a magasból, de a bányászok dinamittal való robbantásainak köszönhetően a víznyelv szétvált.

Lowveld National Botanikus Kertek
A parkot a növények mellet lélgzetelállító vízesések is tarkítják, hiszen Crocodile és a Nels folyó is keresztül szeli. A kert egyébként óriási fügefa gyűjteménnyel és növény gén bankkal is büszkélkedhet. Afrika déli részének szinte minden tájáról találhatunk itt növényeket, a majomkenyérfától, amit kevesen tudják, de orvosi célokra is használnak, a legkülönfélébb pálmafákig.

A Kruger Nemzeti Park
Aki járt már Nelspruit-ban, azt mondja, ezt a nemzeti parkot nem szabad kihagyni. A 19 négyzetkilométeren nyújtózkodó területen, a gepárdtól az elefánton át a hiénáig, Afrika majd’ minden állatából élnek itt példányok, családok. Ebben a parkban nem csak egy-egy szafari túrát élvezhet végig az ember, hanem luxus szálláshelyeken élhet a vadállatok közelében, teljes biztonságban és kényelemben. Az itt töltött napok alatt, pedig földön, vízen, levegőben bejárhatja az egész parkot.

Shangana cultural village
Akár csak Polokwane esetében, Nelspruit közelében is található egy hagyományos afrikai falu, ahol az ide utazó bepillanthat egy hagyományos afrikai törzs mindennapjaiban, megismerkedhet szokásaikkal. Shangana-ban a faluval azonos nevű törzs él, akik Afrika 11 hivatalos nyelve közül az isiTsonga-t beszélik. A színes házak épp a Kruger nemzeti Park és a Blyde folyó kanyonja között állnak. A faluba gyakorlatilag bármikor besétálhat az ember, hiszen kapui egész nap nyitva állnak.