9. Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

2024. augusztus 11-18. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivált Pakson és környékén.

A rendezvény programsorozata egyedülálló módon kapcsolja össze a jelentős hazai és határon túli művészek és zenekarok  által adott koncerteket  az utánpótlást fejlesztő táborokkal, a szintén nemzetközi merítésű hangszerkészítői bemutatókat a helyi lakosságot és a látogató közönséget egyaránt megszólító tömegrendezvényekkel. Hazánk gazdag fúvószenei hagyománya e nemzetközi rangú fesztivál által is tovább növeli ismertségét és elismertségét itthon és a nagyvilágban.

Hét edukációs táborba hazai és külföldi művészeti oktatási intézményből egyaránt érkezik a mintegy száz résztvevő. A fesztivál koncertjein hazánk meghatározó fúvósegyüttesei, valamint neves hazai és nemzetközi szólisták egyaránt fellépnek.

A kilencedik Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál 2024. augusztus 11-én veszi kezdetét Madocsán, ahol egy családi nap keretében fellép a Légierő Zenekar Szolnok, majd Mészáros János Elek Csillag születik-győztes énekes a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttessel. A koncertek mellett lesz többek között öko udvar, kézműves foglalkozás, kajakozás, kenuzás, rendőrségi bemutató, valamint az immár hagyományos szabadtéri habparty is, ami a kisgyermek és persze a szüleik nagy kedvence.

A táborok hétfőn kezdődnek Pakson és Dunaföldváron. Többek között olyan neves oktatóktól tanulhatnak a növendékek, mint Thomas Brunmayr, a Stuttgarti Opera tubaművésze, a baseli és a freiburgi zeneakadémia tanára, Szőke Zoltán, a Budapesti Fesztiválzenekar kürtművésze és a budapesti Zeneakadémia oktatója, Simon Dávid, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fuvolaművésze, a dél-koreai Kangnam Egyetem korábbi tanára.

A fesztivál ideje alatt több mint 20 koncerttel várják a szervezők a közönséget. A programokon a részvétel ingyenes. További részletes információ a fuvosnapok weboldalon és a Fúvósnapok Facebook oldalán található.

Kiemelt koncertek

Augusztus 12. hétfő 18:00 / Vármegyeháza udvara – Szekszárd

   Magyar Rendőrség Zenekara koncertje

Szólisták:       

   Kiss Zoltán, a bécsi Mnozil Brass harsonaművésze

   Kiss Gy. László Liszt-díjas klarinétművész, tárogató szólista

Augusztus 14. szerda 18:00 / Várszínpad – Dunaföldvár

   Magyar Honvédség Központi Zenekara koncertje

Szólisták:       

   Kovács Zalán László tubaművész, a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál igazgatója

   Veér Mátyás a Stuttgarti Operaház basszusharsonaművésze, a freiburgi Zeneakadéia oktatója

Augusztus 17. 15:00 / Ürgemezei Szabadidőpark – Paks

   A Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál táborainak zárókoncertje 100 zenész részvételével.

   A program Paks államalapításra emlékező rendezvénysorozatának nyitókoncertje is.

Augusztus 18. 18:00 / Református templom – Madocsa

   Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium Fúvószenekara koncertje

   Az est házigazdája és karmestere: Bakó Levente Liszt-díjas trombitaművész

Edukációs táborok

Fafúvós táborok: fuvola / klarinét / szaxofon / tárogató

Rézfúvós táborok: harsona / kürt / tuba

(fotó Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál)