Cirkusztanfolyam, Élet a farmon …

Sérüléssel élő gyerekek táboroztak a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában.

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is komplex élményterápiás táborokat szervezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában. A foglalkozásokon olyan gyerekek vehettek részt, akik év közben lovasterápiás foglalkozásra járnak Fótra. Az öt tábor a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Program 2023 támogatásával valósult meg.

A lovasterápiás táborokban 5 hét alatt 78, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. Volt közöttük látássérült, tanulásban és/vagy értelmileg akadályozott, autizmussal élő, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyerek is. A táborokat korosztályos bontásban, a résztvevők képességeinek megfelelő tematikával szerveztük. A kiegészítő terápiás foglalkozások tartására külsős terapeutákat (szomatopedagógus, fejlesztő pedagógus, művészetterapeuta, zeneterapeuta, gyógytornász, és egyéb szakembereket) is meghívtunk.

Lovasterápiás tábor a környezettudatosság jegyében - 2024.06.24-28. Szüle Eszter gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével

Az első táborban 7-16 éves gyermekek vettek részt a Vakok Általános Iskolájából, 18 fővel. A lovasterápiás foglalkozások keretében csapatváltó ügyességi feladatokat, versenyeket tartottunk. A tematikához kapcsolódva sokat tanultak a gyerekek a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről, a zero waste-ről és a komposztálásról. A játékos foglalkozások során fejlődött az egyensúlyérzékük, a mozgáskoordinációjuk, a tájékozódási képességük és a taktilis érzékelésük. Esténként együtt készítették a vacsorát a kemencében és a tűzrakó helyen.

Élet a farmon - 2024.07.01-05. Réti Boglárka gyógypedagógus- lovasterapeuta vezetésével

A táborban a résztvevők (8-14 éves, pszichés zavarral küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekek, 15 fő) tanulmányozták a parasztudvar állatait, gyakorlati ismereteket szerezhettek a farmon folyó munkáról. Ezek a tapasztalatok érdekesek számukra, hiszen a legtöbbjük városban él, és egyáltalán nem ismeri a vidéki, falusi életet. A programokhoz a lovardai környezet autentikus helyszínt biztosított, hiszen a fóti központban több jurta van, istállók, legelők és szántó, a lovak mellett pedig kutyák, macskák, szamarak, sertések, szárnyasok is élnek a területen. Van még egy gyógy- és fűszernövényspirálunk is, így a gyerekekkel ezeket a növényeket és gyógyító hatásukat is megismertethettük. Rózsakertünkben több mint 100 rózsafa található: ezek locsolása, gondozása is fontos feladat volt.

Kutatások bebizonyították, hogy az ilyen ökoterápiás foglalkozások kifejezetten hatásosak súlyos pszichiátriai problémákkal küzdő, kedvezőtlen társadalmi helyzetben lévő, sérült, fogyatékos, valamint civilizációs és szenvedélybetegségekkel küzdő személyeknél. A program során a gyerekeket bevontuk a lovak gondozásába is (lóápolás, fürdetés, legeltetés, szerszámozás) és az istállómunkákba is (trágyázás, almozás, etetés). Nem maradhatott el a lovaglás sem, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna formájában. A programba meghívtunk kutyás terapeutát is.

Varázsceruza-tábor - 2024.07.08-12. Bozori Gabriella gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével

A táborban a pszichés zavarokkal, magatartás- és enyhébb tanulási problémákkal küzdő kisiskolás és kamasz korosztály vehetett részt, 15 fővel. A művészetterápia egy olyan kiegészítő terápiás módszer, mely az alkotás folyamatát a gondolatok és érzések kifejezésére használja. A tábor során a lovas élményeket, a lovakkal megélt különböző helyzeteket más-más technikával jelenítettük meg: rajzot, festményt, montázst, fotókat készítettünk a gyerekekkel, kis terepasztalt készítettünk a legelőről, a ménesről, az istállókról, a lovaspályákról. A képzőművészet mellett nagy hangsúlyt helyeztünk a zenére, zenehallgatásra, a közös éneklésre is. Természetesen a lovasterápiás programok sem hiányozhattak: így a lóápolás, a lóvezetés, a gyógypedagógiai lovastorna, a lovak gondozása és etetése.

Ló-Varázs pszichológiai lovasterápiás tábor - 2024.07.15-19. Auth Zsófia pszichológus-lovasterapeuta vezetésével

Kamaszoknak és kiskamaszoknak szólt a tábor, akiknek beilleszkedési nehézségeik vannak. Ennek hátterében jobbára a szorongás, impulzuskontroll problémák, figyelem- és ingerfeldolgozási nehézségek állnak. A programok támogatást adtak a kiskamaszok saját értékeik megismerésében, mások erényeinek fel- és elismerésében, vágyott szerepek kipróbálásában, ezekhez kapcsolódó viselkedések elsajátításában és gyakorlásában. A lovak nagy segítségünkre vannak ebben, könnyű hozzájuk képzeteket társítani, projekciós felületként szolgálnak, beindítják a fantáziát, reakcióik tükrözik a viselkedésünket, ezáltal segítenek felismerni saját érzelmi állapotunkat, motivációinkat, bizonytalanságainkat és erőforrásainkat. A program során változatos feladatokban figyelhették meg a résztvevők a lovak tulajdonságait a külső jellemzőktől haladva a belső tulajdonságok, jellemvonások felismerése felé. A gyerekek saját magukon is azonosíthatták az összegyűjtött jellemzőket és egy „VarázsLó” segítségével új, kívánt tulajdonságokra (szupererőre) tehettek szert. A program zárásaként egy közösen írt történetet adtak elő lovak részvételével.

Cirkusztanfolyam - 2024.07.22-26. között Bozori Gabriella gyógypedagógus-lovasterapeuta vezetésével

Ebben a táborban 5-14 éves, pszichés zavarral küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekek vehettek részt (15 fő). A foglalkozásokon a gyerekek egy cirkuszi előadásra készültek fel.

Cirkuszi függönyt, plakátokat, jelmezeket készítettek, miközben nem maradt el a lovak ápolása, felszerelése, a futószáras lovaglás és a gyógypedagógiai lovastorna, illetve az önálló lovaglás sem. Az önálló teljesítmény itt ugyanolyan fontos volt, mint az együttes élmény, a kognitív, a motoros és a szociális funkciók fejlesztése, valamint a sikerélményen keresztül az önbizalom növelése.

Augusztusban még 20 hátrányos helyzetű gyerek jön táborozni a fóti Lovasterápiás Központba.

A Gyermekmentő Szolgálat munkájáról, programjairól további információ olvasható a gyermekmento oldalon. A lovasterápiáról a weboldalon lehet tájékozódni bővebben.