Több, mint 12 ezer ember vett részt idén a Nemzetközi Cigány Dal Napja rendezvényein

6 ország 15 helyszínén várták a közönséget ingyenes koncertekkel.

Idén már háromnapos rendezvénnyel várta a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja az érdeklődőket 6 ország 15 helyszínén. (Budapest – Szentendre – Csobánka – Százhalombatta – Hatvan – Ravazd – Veszprém – Balatonboglár – Pécs – Nagyecsed – Bulgária – Spanyolország – Németország – Szlovákia – Románia) Minden helyszínen több koncertet tartottak, összesen 50 zenekar, több mint 240 előadó lépett fel az eseménysorozat keretében augusztus 8-án. Előtte és utána, 7-én és 9-én kísérőprogramok gazdagították a kínálatot Budapesten. A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepelte idén is, legendás cigány és nemcigány művészek részvételével tíz magyarországi városban - Budapesten, Szentendrén, Csobánkán, Százhalombattán, Hatvanban, Ravazdon, Veszprémben, Balatonbogláron, Pécsett és Nagyecseden, valamint öt külföldi, illetve határon túli helyszínen, így Párkányban, Marosvásárhelyen, Berlinben, Burgaszban és a spanyolországi Jerez de la Fronteraban. Az eseményeken összesen 12 ezer ember vett részt, a legnépszerűbb hazai helyszínek Nagyecsed, Szentendre és Budapest voltak. Az ismert oláh cigány folkzenekarok mellett az éttermi cigányzene kiváló előadói és nemcigány fellépők is szerepeltek a programban. Mindenki felé kérés volt a szervezők részéről, hogy egy-két dal lovári nyelven hangozzék el, ezzel is felhívva a figyelmet az anyanyelv megőrzésének fontosságára.

2024. augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a MazsiMó – GipsyMó zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére és művészeti vezetésével. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő. Kiemelkedő fúziós koncertekre került sor, így együtt lépett fel Szabó Balázs és Lakatos Mónika és a Romengo, Ábrahám Judit és az indiai Gipsy Sand Tunes Band Radzsasztánból, Szalóki Ági és az EtnoRom, Bocskor Bíborka és a Kalyi Jag, Lukács Miklós és a MazsiMó-GipsyMó. Autentikus flamenco zenészek érkeztek Jerez de la Fronterából Ravazdra, a spanyolországi városban pedig a Karaván Família muzsikált. Burgaszban Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lépett fel együtt, illetve a legendás előadó, Ivo Papasov is színpadra állt.

„Boldog vagyok, hogy harmadik alkalommal a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében már ilyen sok helyszínen tudtunk jelen lenni és élményt adni a közönségnek a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napján. Flamencotól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig igyekeztünk bemutatni a cigány kultúra életörömét, dinamizmusát és mélységét. Azt hiszem, akik részt vettek az események valamelyikén – amellett hogy remekül szórakoztak -, megtapasztalhatták a cigány kultúra sokszínűségét és felfedezhették, hogyan gazdagítja kölcsönösen egymást az anyaország és a cigányság zenéje, amely szerves része az egyetemes és a magyar zenekultúrának is.” – mondta el Rostás Mihály „Mazsi”, a Cigány Dal Napjának ötletgazdája, művészeti vezetője, a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat elnöke.

A Nemzetközi Cigány Dal Napját jövőre is megrendezik augusztus 8-án, a világhírű észak-macedón roma énekesnő, Esma Redžepova születésnapján.

Nemzetközi Cigány Dal Napja 2024. augusztus 8.

Főszervező: Nemzetközi Cigány - és Világzenei Hálózat

Művészeti vezető: Rostás Mihály "Mazsi"

Támogatók: Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt, Visit Hungary, MOL - Új Európa Alapítvány, NKA – Nemzeti Kulturális Alap

(foto Chalhoub Emil)