Kovács János - Siptár Péter: A-Z angol kiejtés

Szárazon, röviden megfogalmazva: ez egy tankönyv és gyakorlókönyv a legáltalánosabb brit társalgási normák szerint CD melléklettel.

Kicsit bővebben: nem tudom, elgondolkodtak-e azon, hogy az orosz-nyelvtanulás (-tanítás) sikertelensége után tulajdonképpen nem beszélhetünk arról, hogy a rendszerváltás után „fantasztikusan” megugrott volna az idegen nyelvet beszélők - igazán beszélők! – száma. Évek óta lehet hallani, hogy egyre többen vannak, akik nem kapják meg a diplomájukat, mert nincs sikeres nyelvvizsgájuk. 8-11 éves kor után „bezárul” a gyerek füle, és már nem anyanyelvként tanulja a nyelvet. Hogy mit is jelent ez, elmagyarázni nehéz, de szerintem, úgy általában értjük: tudatos vagy legalábbis tudatosabb tanulással lehet újabb nyelvet megtanulni. Sajnos vagy nem sajnos, de nem mindenki egyformán tanul. A probléma ott van (szerintem), hogy a tanítók általában a saját módszerüket úgy akarják ráerőltetni a tanulókra, hogy személy a sajátosságait nem veszik figyelembe. Bár rengeteg nyelvkönyv között lehet válogatni, alapvető eltérést nem lehet közöttük felfedezni, a sláger még mindig: csak hallgasd a szöveget, beszélj és minden meg fog ragadni benned! Ez jó annak, aki külföldön azt akarja megtudni, merre van a múzeum, melyik a bejárat és a kijárat - vagy megköszöni a portán, hogy taxit hívtak. Annak azonban, aki munkahelyi kapcsolatban akarja használni, meg akarja érteni és értetni magát idegen nyelven, annak ez kevés. Ahogy a „magyar nyelvet” is tanuljuk: a törvényszerűségeit, a szabály alóli kivételeket, úgy érdemes az angol nyelvet is áttekintetni nyelvtani (amely alatt az írást és kiejtést értem most) szempontból. Aki szereti a szabályokat, annak is jó ez a könyv, hiszen rendszerezve tárgyalja a nyelvet: ritmusról, beszéddallamról, a hangok kiejtéséről, írásmódjáról esik szó. Mindez leckékbe összefoglalva, ellenőrző kérdésekkel a végén – és hanganyaggal. Annak is jó, aki kevesebb szövegből ért és inkább a „hangból”, mert ott van a CD-melléklet, illetve van még egy jó hírem, az egész könyv hanganyaga CD-ROM változatban is kiadásra kerül a közeljövőben.

Mindenki úgy halad a könyvben (hanganyagban), ahogy akar: lehet rendszeresen végig venni, lehet ugrálni a leckék között - lehet alaposan, részletesen átnézni, lehet...

Nem nyelvkönyv abban az értelemben, hogy ebből nem lehet megtanulni szituációkhoz kapcsolódó szókincset. Ez egy jó kiegészítő könyv angolul tanulóknak. Arra jó, hogy a (más könyvből) megszerzett szó-anyagot, kifejezéseket minél „szebben, pontosabban” – mondjuk úgy „angolosabban” lehessen használni.

A könyv írói szakemberek, Kovács János angol nyelvészetet és fonetikát tanít, Siptár Péter a fonológia–elmélet kutatója. (A fonetika a beszédhangok tudománya, az egyes hangok jellegével és képzésével foglalkozik. A fonológia a hangrendszerek és a hangokból álló nyelvi egységek, a fonémák tudománya.)

Kovács János – Siptár Péter: A-Z angol kiejtés, 2010
Corvina kiadó, ISBN: 963 13 5557 8