2018. november 18. - vasárnap

Mamut

Kinyomtatom...
Michelle Williams, Gael Garcia Bernal és Sophie Nyweide a Mamut c. filmben

Két karrierista szülő, egy aranyos hétéves, egy dadus, két „árva” gyerek és egy titkos kaland. Címszavakban így lehet összefoglalni a Mamut című filmet.

Szeptember 9-én mutatják be a Mamut című svéd-dán-német drámát. Megható, érzelmekben gazdag, de nem mézesmázos, csöpögős. A történet hétköznapi, teljesen reális. Van egy házaspár. Leo (Gael Garcia Bernal) és Ellen (Michelle Willimas) akik boldogok együtt, szép házban élnek, van egy kislányuk is, Jackie (Sophie Nyweide).

A baj csak az, hogy mindketten a munkájuknak élnek, ezért a családi élet háttérbe szorul. A férj, Leo üzletember, számítógépes szakember, videó játékokat készít. Munkája miatt rengeteget kell utazni, nagyon sokat van távol a családjától. A feleség, Ellen orvos. Sebész egy osztályon, ahol legalább olyan sűrű az élet, ahogyan azt a Vészhelyzetben megszokhattuk. A betegek jönnek mennek, sosincs megállás.

Mivel mindketten nagyon elfoglaltak, így kislányukat, a hétéves Jackie-t a dadus, Gloria (Marife Necesito) neveli. Szinte olyan, mintha ő lenne az édesanyja. Együtt járnak mindenhova, egy szobában alszanak. Mivel a kislány imádja a csillagászatot, gyakran járnak planetáriumba is. Mindent együtt csinálnak. De a dadusnak vannak saját gyerekei. Csakhogy ők nem lehetnek Gloriával, nekik a Fülöp-szigeteken kellett maradniuk, míg édesanyjuk pénzt szerez Amerikában…

Michelle Williams, Gael Garcia Bernal és Sophie Nyweide a Mamut c. filmbenMichelle Williams, Gael Garcia Bernal és Sophie Nyweide a Mamut c. filmben

Leonak megint üzleti útra kell menni, ezúttal Thaiföldre. Itt minden csodás, luxushotelek, all inclusive ellátás. Néhány nap luxus után, Leo besokall és leköltözik közvetlenül a partra, egy kis kunyhóba, ahol még a ventilátor sem működik. Egy éjszakai bárban ismerkedik meg Cookieval, aki egy prostituált. Leo fizet neki, de nem kér érte semmit. Másnap a lány meglátogatja a kunyhóban. A magányos, családjától távol lévő Leo belehabarodik a lányba. igaziból nem is hibáztatható ezért. Szeretethiánya van mindkettőjüknek és vigaszt nyújtanak egymásnak. Leo dönt. A családját választja, de hátrahagyja a lánynak a Mamut-ot. Nem. Ez nem egy nagy szőrök, kihalt állat. Az egy toll, ami nagyon sokat ér. Elvileg. Csakhogy…

Eközben folyamatosan nyomon követhetjük Gloria fiainak életét is, akiket jelenleg a nagymama nevel. Mindkét kisfiú nagyon várja haza az anyukáját. A nagyobbik azt is kigondolja, hogy munkát vállal, és otthagyja az iskolát.

A film végén felgyorsulnak az események. Egy tragédia miatt Gloriának az éjszaka közepén vissza kell utazni a Fülöp szigetekre. Egyedül hagyva Jackiet. Elle egyik szívéhez közel álló betegét veszti el ezen az éjszakán… De Leo végül hazatér a családjához és boldogan élnek, míg meg nem hallnak.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a nem túl vidám filmeket, annak aki nem csak a Hollywood-i szuperprodukciókat kedveli, és azoknak, akik érezték már úgy, hogy nem töltenek elég időt a családjukkal!

8/10 pont

Mamut (Mamouth)- svéd-dán-német dráma, 2009, 125 perc
Rendező: Lukas Moodysson
Szereplők: Gael Garcia Bernal, Michelle Williams

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.