Mamut

Két karrierista szülő, egy aranyos hétéves, egy dadus, két „árva” gyerek és egy titkos kaland. Címszavakban így lehet összefoglalni a Mamut című filmet.

Szeptember 9-én mutatják be a Mamut című svéd-dán-német drámát. Megható, érzelmekben gazdag, de nem mézesmázos, csöpögős. A történet hétköznapi, teljesen reális. Van egy házaspár. Leo (Gael Garcia Bernal) és Ellen (Michelle Willimas) akik boldogok együtt, szép házban élnek, van egy kislányuk is, Jackie (Sophie Nyweide).

A baj csak az, hogy mindketten a munkájuknak élnek, ezért a családi élet háttérbe szorul. A férj, Leo üzletember, számítógépes szakember, videó játékokat készít. Munkája miatt rengeteget kell utazni, nagyon sokat van távol a családjától. A feleség, Ellen orvos. Sebész egy osztályon, ahol legalább olyan sűrű az élet, ahogyan azt a Vészhelyzetben megszokhattuk. A betegek jönnek mennek, sosincs megállás.

Mivel mindketten nagyon elfoglaltak, így kislányukat, a hétéves Jackie-t a dadus, Gloria (Marife Necesito) neveli. Szinte olyan, mintha ő lenne az édesanyja. Együtt járnak mindenhova, egy szobában alszanak. Mivel a kislány imádja a csillagászatot, gyakran járnak planetáriumba is. Mindent együtt csinálnak. De a dadusnak vannak saját gyerekei. Csakhogy ők nem lehetnek Gloriával, nekik a Fülöp-szigeteken kellett maradniuk, míg édesanyjuk pénzt szerez Amerikában…

Leonak megint üzleti útra kell menni, ezúttal Thaiföldre. Itt minden csodás, luxushotelek, all inclusive ellátás. Néhány nap luxus után, Leo besokall és leköltözik közvetlenül a partra, egy kis kunyhóba, ahol még a ventilátor sem működik. Egy éjszakai bárban ismerkedik meg Cookieval, aki egy prostituált. Leo fizet neki, de nem kér érte semmit. Másnap a lány meglátogatja a kunyhóban. A magányos, családjától távol lévő Leo belehabarodik a lányba. igaziból nem is hibáztatható ezért. Szeretethiánya van mindkettőjüknek és vigaszt nyújtanak egymásnak. Leo dönt. A családját választja, de hátrahagyja a lánynak a Mamut-ot. Nem. Ez nem egy nagy szőrök, kihalt állat. Az egy toll, ami nagyon sokat ér. Elvileg. Csakhogy…

Eközben folyamatosan nyomon követhetjük Gloria fiainak életét is, akiket jelenleg a nagymama nevel. Mindkét kisfiú nagyon várja haza az anyukáját. A nagyobbik azt is kigondolja, hogy munkát vállal, és otthagyja az iskolát.

A film végén felgyorsulnak az események. Egy tragédia miatt Gloriának az éjszaka közepén vissza kell utazni a Fülöp szigetekre. Egyedül hagyva Jackiet. Elle egyik szívéhez közel álló betegét veszti el ezen az éjszakán… De Leo végül hazatér a családjához és boldogan élnek, míg meg nem hallnak.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a nem túl vidám filmeket, annak aki nem csak a Hollywood-i szuperprodukciókat kedveli, és azoknak, akik érezték már úgy, hogy nem töltenek elég időt a családjukkal!

8/10 pont

Mamut (Mamouth)- svéd-dán-német dráma, 2009, 125 perc
Rendező: Lukas Moodysson
Szereplők: Gael Garcia Bernal, Michelle Williams