Fusio Group: SoulFood

A Kétszeres Arany Dobverő, Fonogram, Artisjus és Emerton díjas Szendőfi Péter több mint 10 évre visszatekintő FusioGroup elnevezésű zenekara újabb lemezét jelentette meg a Tom-Tom Records gondozásában.

Az új album - akár csak az előzőek - Szendőfi Péter vadonatúj szerzeményeit tartalmazza, melyek más eddig megjelent lemezen nem hallhatóak.

A zenész családból származó Szendőfi Péter egyike a legfoglalkoztatottabb hazai dobosoknak. Kurzusokat tart, számos lemezen, fesztiválokon és koncerteken szerepel.

Dobbal kapcsolatos tanulmányait a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola klasszikus ütő szakán kezdte el, amelynek elvégzése után Budapesten a Zeneművészeti Főiskola jazz-dob tanszakán tanult tovább. Ekkor már rendszeresen föllépett az In Line, a Katona Klári és a Babos Band együttesekkel.
Jelenleg is több zenekar dobosa: 1992 óta játszik a László Attila által alakított bandben. Az ő keze alatt szólalnak meg a dobok a Romhányi Áron által alapított trióban, amellyel igazi Mainstream-Latin jazzt játszanak modern formában és hangszerelésben, amelybe igen sok Be-bop elem vegyül. Közreműködik még a Birta Life Pictures nevű zenekarban és a Nagy János Trióban.
A Fusio Group 1992-ben alakult, amikor még a Fusio Quartet nevet viselte. Az együttest Szendőfi Péter alapította, és azóta is őt mondhatjuk a formáció vezetőjének. Az együttes zenei arculatához is rengeteget hozzá tesz a személye, hiszen a zenekar rendszeresen játssza Szendőfi Péter szerzeményeit és hangszereléseit. Az együttes stílusirányzata a legjobban a jazz-fusion irányzatba sorolható be, de az egyes zeneszámok széles spektrumon mozgó zenei irányzatokat foglalnak magukba.
„Ez a fajta Jazz-Fusion irányzat abszolút a szívem csücske. Azt hiszem, ilyen zenét hallgattam talán a legtöbbször. Ebben a zenében ugyanolyan hangsúlyt kap a magas szintű hangszertudás bemutatásának lehetősége, mint a szabad improvizációk és a kreativitás. Rengeteg lehetőséget rejt a színes és izgalmas, határok nélküli zenélésre vágyó muzsikus számára.” /Szendőfi Péter/
A Fusio Group első önálló lemeze 1995-ben jelent meg Life Rhythm címmel, ezt követte négy év múlva az Attitudes album. A formáció ebben az évben új taggal is bővült, mert a csapathoz csatlakozott Romhányi Áron billentyűs és ekkor változott a zenekar neve is Fusio Group-ra. 2003-ban Energy címmel jelent meg első koncertlemezük. 2007-ben látott napvilágot a negyedik albumuk, a Stickman, amellyel az ország első vonalbeli muzsikusaiból álló együttes egy újabb lépést tett előre sajátos stílusának és hangzásvilágának kialakításában, melynek eredményét mi sem bizonyítja jobban, mint a most megjelent SoulFood című album.
A dalok mindegyike külön-külön jellegzetes karakterrel bír, mégis az album egységes stílust és hangzást mutat.