Mozifilm készül az Abigélből

Váratlan és meglepő bejelentéssel állt a sajtó képviselői elé Bánfalvy Ágnes Szabó Magda kilencvenharmadik születésnapja alkalmából. A népszerű színész-rendező a regény megfilmesítési jogait írta alá a Kossuth-díjas írónő keresztfiával, Tasi Gézával együtt a debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának Szabó Magda emlékszobájában. A forgatókönyv már készül, ám, hogy ki játssza a már-már ikonná vált Vitay Georgina alakját, az egyelőre még titok…

Szabó Magda keresztfiának s egyben hagyatékkezelőjének áldásával varázsol családi nagyjátékfilmet az Abigél történetéből Bánfalvy Ágnes. Tasi Géza bízik a népszerű színész-rendezőben, sőt szerinte ez a legjobb módja annak, hogy Szabó Magda neve tovább ragyogjon.

„Nagyon örülök, hogy Ági viszi filmre a regényt, hiszen annak idején Toma Piroskaként jelentős szerepe volt abban, hogy az Abigél sikerfilmmé vált. Megnyugtató, hogy méltó kezekbe kerül Szabó Magda regénye” – mondta Tasi Géza.

2010. október 5. 13:48 - Mozifilm készül az Abigélből ©Mozifilm készül az Abigélből

Bánfalvy Ágnes, akit Szabó Magda gyakran szólított Tormisszimónak felolvasó estjein, azt szeretné, ha a film által azok is a szívükbe zárnák az Abigél szereplőit, akik nem olvasták a regényt vagy nem látták az 1978-as tévéfilmsorozatot, de reméli, hogy kellemes emlékeket idéz fel azokban is, akik már ismerik a Matula Leánynevelő Intézet lakóinak történetét.

A forgatókönyvet Barnóczki Ákos és Horváth Csaba producer írja, Bánfalvy Ágnes irányításával. A szereplők listája azonban még nem állt össze, ugyanis a rendezőnő komoly gondot fordít a színészgárda kiválasztására.

„Vitay Georgina ma már kultikussá vált alakjához bejárom majd az egész országot, hogy megtaláljam a néhány éve tragikusan, fiatalon elhunyt Szerencsi Éva kollégám méltó utódját. A tanári karhoz Básti Lajoshoz és Garas Dezsőhöz hasonló színészóriásokat szeretnék felkérni és a színészképző iskolám tehetséges hallgatóinak is szerepet szánok majd a filmben.”

Bánfalvy Ágnes izgatottan készül az előtte álló hatalmas feladatra, noha kemény munka van a háta mögött: rengeteget tanított és dolgozott az utóbbi években Amerikában, és nagy sikerrel játsszák itthon legutóbbi Thália Színházbeli rendezését, a Figaro házasságát, Rékasi Károllyal a címszerepben.