2018. szeptember 20. - csütörtök

Tibeti buddhizmus – Kulcs a középső úthoz

Kinyomtatom...

Nem lehet tagadni, hogy a buddhizmus iránti érdeklődés világszerte megnőtt.

Tibeti buddhizmus

Érdekes megfigyelni, hogy ez a hosszú évszázadokra visszatekintő szellemi irányzat milyen modern eszközökkel mutatja meg magát, a modern technika által kínált lehetőségekkel hogyan él. Ott vannak a médiában, jó példa erre Tenzin Gyatso, a tizennegyedik dalai lámának a budapesti látogatása, előadása - amelyet a nézőtérre be nem fért nézők az interneten – akár élőben is – követhettek. A buddhizmus látszólag egyszerű felszíne mögött filozófiai kérdések, fogalmak tárháza tárul az érdeklődő elé. Ez a kis könyvecske – Kulcs a középső úthoz – kezdők számára kívánja bemutatni a tibeti buddhizmust. Sok vallási irányzat állítja magáról, hogy csak az övék az igaz és jó út. Erre gondolva érdemes idézni egy fejezetcímet a könyvből: A buddhizmus a világ számos vallásának egyike. A fejezet így kezdődik: „Ahogy bizonyos betegségek gyógyítására rengeteg különféle gyógyszer található, hasonlóképpen számos vallási rendszer szolgál ezen a világon arra, hogy az érző lények – emberek és másfélék – elérjék a boldogságot.” A könyvnek - szerintem - elválaszthatatlan része a magyar fordító utószava, amely fontos információkkal és magyarázatokkal segít eligazodni a szövegben.
A buddhizmus gyűjtőfogalom, ez a könyv a tibeti buddhizmusról szól, amelyhez akár akarjuk, akár nem, de manapság elválaszthatatlanul hozzákapcsolódik a tibetiek önállósodási törekvése, a tizennegyedik láma száműzetése.

Őszentsége A Xiv. Dalai Láma: Tibeti buddhizmus – Kulcs a középső úthoz, 2010
Noran Libro kiadó, ISBN: 978 963 99962 3 6

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Helyszín: 
Hadik Kávéház
Időpont: 
2018. szeptember 29. 11:15
Hadik utcabál

A Hadik egyike Budapest nagy irodalmi kávéházainak, mely az 1920-as években élte fénykorát.

Nosalty x ízHUSZÁR

Lezajlott a nyolcadik Food Truck Show a Kincsem Parkban, a Nosalty pedig ígéretéhez híven főzött, jótékonykodott, végigette a kínálatot, zsűrizett, és szakavatott segítséggel győztest hirdetett.

logo

Somlón a Juhfark egyedülálló, reprezentatív bemutatóján, a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható.