Dobogó kövek

Reviczky Gábort taxisként, Martin Csabát pedig multifunkciós mindenesként láttatja. Ennyit tud a Dobogó kövek. Ezen kívül csak ismeretlen arcokat, egy chip'n'dale fiút, Szabó Kimmel Tamás bevert szemeit és Vad Katit a sörcsap mellett.
„Magyar film. (A) semmiről."

Közhelyes alapszabály, de igaz: a kevesebb több. Martin Csaba itt egyértelműen túl sok. Rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, vágó és casting director egyben, aki önerőből készítette el ezt a mozit. Hadd tegyem hozzá kissé pikírten, hogy bár ne tette volna.

Izzadtságszagú és felettébb elfáradt jelenetek váltakoznak, a sztori vezérvonalai pedig tökéletesen elbeszélnek egymás mellett.

Fél óra alatt is rá lehetett volna vezetni a nézőt arra, hogy örökség van, pénz nincs, és a barátság meg a szerelem a legfontosabbak a világon. Nem változtat ezen sem a vásárlókedvű nagybácsi, sem a zsarolás. A lilára színezett smink sem, bár ez utóbbi legalább jól áll az összevert Szabó-Kimmelnek, aki később - nőnek beöltöztetve - ritka rusnya lesz.És ha még sikerült volna ezzel a szakállas trükkel kimenekíteni a kocsmából az őt üldöző maffiafőnök elől, akkor megérte volna a Kleopátra-paróka is, de így. Így az egész teljességgel értelmetlen.

Halottaságy, ravatal, piros jegyzetfüzet, mikrofonállvány, pár korsó sör, kis sztriptíz váltják egymást, aztán átcsapnak az elemlámpa - kapucnis felső - fürdőkád lehangoló egymásutánjába, és egyedül Pindroch Csaba vissza-visszatérő alakja nyújt valami kézzelfoghatót: az egyetlen olyan szálat, amit el tudunk helyezni a dobogó kövek alatt.

Nem úgy, mint a nehézkes diáklány nyögvenyelős angolóráját: ez a jelenet például olyan vontatottra sikerült, hogy itt kell elárulnom: sajátélményből született.

A film honlapján lévő kulisszatitkok szerint Martin Csaba egykor nyelvvizsgabiztosként dolgozott, és nyelvórákat is adott. Sőt, a vágóképeken látható tankönyv is egyike annak az ötnek, amit ő írt.

Forgatókönyveit tekintve a Dobogó kövek nem az első, mégsem érezhető benne az a plusz, ami emberközelibb vagy élvezetesebb végeredményt hozna.
Az elcsépelt poénok miatt helyenként az az érzése támad a nézőnek, hogy csak szórakoznak vele.
Nehéz ügy ez már önmagában is, egy olyan helyzetben meg főleg az, amikor a vászon innenső oldalán kellene szórakoznunk: Nevetnünk az ócska hasmenéses fordulaton, amit ennél szájbarágósabban nehezen lehetett volna megoldani, az elsőrandi – vonatvécé együttes dacára is.

Mögöttes tartalmat vagy átvitt értelmet kár keresni a poénok mögött, mert ebben a filmben sajnos tényleg minden az, aminek látszik.

A Gézát alakító, kigyúrt karakter (Tánczos Tamás) például valóban volt chip'n'dale fiú. Valahogy tényleg nehezen hinnénk el neki, hogy civilben öltönyös egyetemi tanár, de ezt írhatjuk a bravúros színészi teljesítmény számlájára. Vagy inkább csak örüljünk annak, hogy Martin Csaba őt választotta. Mert - afféle többfunkciós filmkészítőként - legalább akadt egyvalami, amit ő is jól csinált.

3/10 pont

Dobogó kövek – magyar játékfilm,102 perc, 2010.
Rendezte: Martin Csaba
Szereplők: Martin Csaba, Molnár Attila Vajk, Czupi Kála,Pindroch Csaba, Tánczos Tamás, Ilyés József, Szabó-Kimmel Tamás

Hozzászólások (10)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Ahhoz képest h a tolvajok városa 7 pontot kapott nem is rossz az a 3:D

    okt. 26, 2010
  • anon
    JayDee (nem ellenőrzött)

    Lesújtó a kritika, pedig a film annál sokkal jobb szerintem, mint ahogy fenn olvasható. Szórakoztató, rengeteg helyzetkomikummal, amik folyamatosan viszik előre a kissé csapongó sztorit. Az egész mozi hangosan nevetett a filmen, mert igazából a poénok az adott szituációban ülnek, és eléggé önironikus az egész, hogy ne vegyük komolyan, ne kezeljük túl profiként a mozit. Persze nem is lehet, hiszen 15 nap alatt, az átlagos magyar filmes költségek töredékéből ilyen filmet lehet összehozni, haverok, barátok segítségével. Úgy vélem, egy kissé pozitívabb kritika is megjelenhetett volna róla, de persze a véleménynyilvánítás e formája szabad. Csak nem szép.

    okt. 28, 2010
  • anon
    Egyszeri Emberke (nem ellenőrzött)

    Aki túl van képezve, az magát az alkotást csak képletekben látja, a képletek alapján be tudja kategorizálni. Az alkotás élvezeti értékét viszont nem lehet képletek alapján kifejezni.

    Sajnálom a túlképzett embereket... :S

    okt. 28, 2010
  • anon
    pedro (nem ellenőrzött)

    Márpedig ez akkor is egy jó film. Előre borítékolni lehetett, hogy az "elemzők" fikázni fogják, de a film készítői ennek szerintem direkt örülnek :)

    http://www.youtube.com/watch?v=WV0KNNFr68g

    okt. 28, 2010
  • anon
    megértő (nem ellenőrzött)

    tennap voltam a debreceni díszbemutatón. kíváncsi vagyok, hogy a cikk írója csak azért nézte-e végig(?) a filmet, mert a munkáját végezte? ha igen, akkor már a sokadik ilyen 'rossz, kényszeres anyagot' ülte végig aznap? esetleg valaki ráuszította a reklámoktól- és csányi sándoroktól mentes, kis költségvetésű, ehhez képest viszont igencsak szórakoztató amatőr filmekre? ha igen, akkor jól végzi a munkáját.

    Jómagam pedig örülök, mert volt egy nagyon kellemes estém, és visítva röhögtem a többi hétköznapi emberrel együtt. gratula az alkotóknak!!!

    okt. 28, 2010
  • anon
    Málna (nem ellenőrzött)

    miért pont csányi sándor? sok szívtipró színészt sértett most meg "a kritikus".
    érdekelt a film, és nem uszított senki, sőt.
    (az szerintem egészen mást jelent.)
    a kulcs - azt hiszem - az, hogy "ehhez képest".
    a reklámoktól mentességet azért nem borítékolnám,mert van itt Gastroyal és Oxigén és Old Man's dögivel, de majdnem minden mástól mentes, az tuti.

    minden "visító hétköznapihoz" szól az őszinte, nem cinikus kérdés: melyik poén tetszett nektek, srácok?

    okt. 28, 2010
  • anon
    peti (nem ellenőrzött)

    Szerinted az nem poén, ahogy Alf kitakaríttatja a lakását meg főzet magára? Vagy a neten is látható kis jelenetben a "hol van Géza kamerája?" "melyiket?" "mit melyiket? a kamerája hol van" párbeszéd, vagy ahogy verik Szirákit, a szereplők meg csak nézik és arról beszélnek, mikor kéne a "kistavat ásni?"
    Meg a szleng ami a filmben van. "Hát de lukam, milyen programról beszélsz?" Meg ahogy Géza elmeséli a randiját.. de még sorolhatnám.
    Add meg a számlaszámod, utalok neked egy kis pénzt, mert neked öregem, nagyon szar életed lehet.

    okt. 30, 2010
  • anon
    a kritikus (nem ellenőrzött)

    Nekem az adta be a hasgörcsöt, hogy "együtt dömpereztünk...". Ott kész, vége, fuldoklás. Én is dömpiztem anno... :)

    Színészeket nem akartam sértegetni, csak a virális reklámot idéztem.

    Elnézést, ha kellemetlenséget okoztam vele.

    nov. 03, 2010
  • anon
    piora (nem ellenőrzött)

    még nem láttam a filmet, de szerintem a szabó kimmelből képtelenség "rusnyát" csinálni:)

    okt. 29, 2010
  • anon
    szerintem jó (nem ellenőrzött)

    Azt is lehetne erre a cikkre mondani, hogy egy kicsit "kesze kusza", időrendi zavaros. Olyan, mint egy erőltetett vélemény, amit meg KELLETT írni.
    A film egyébként az egyik legjobb magyar film, amit most készítettek a KÖZÖNSÉGNEK. Itt legalább arról szól , hogy szórakoztassuk a nézőket, nevettessük őket, ne a drámai, elgondolkodtató, művészi világot mutassuk be, ami senkit sem érdekel. Mindegy, hogy mennyire bonyolultak a poénok, és mennyire szájba rágós egy-egy jelenet, ha a közönség 2 percenként felnevet, az már jelent valamit.

    Gratulálok a készítőknek!
    Aki szeretne magának egy szórakoztató délutánt, üljön be a moziba és nézze meg!

    okt. 30, 2010