Száguldó bomba - a nézhetőségen innen

A film eredeti címe magyarul “Megállíthatatlan”, de a fordítók inkább a filmcímgenerátorhoz nyúltak, így lett belőle Száguldó Bomba. Tony Scott előző filmje a város alatt, a New York-i metróhálózatban játszódott. Lehet valami vonzalma a kötöttpálya felé, most felhozta a vonatokat a föld színe fölé, és itt zajlanak velük különböző izgalmak.

Nem irigylem Mark Bomback forgatókönyvírót. Abból kellett filmet írnia, hogy “Egy vonat elszabadul”. Viszont tanítani kellene, hogyan csinált ebből másfél órás filmet. Az egész sztori max 15 perc lenne, a film alatt többször is azon kaptam magam, hogy unatkozom, de aztán mindig visszahozott valami robbanás, és tovább tudtam nézni.

A film a tipikus középszerű hollywoodi akcióforgatókönyvet követi, se nem ad többet, se nem kevesebbet. Van a főhősünk, akinek éppen kicsit szar az élete. Megismerkedik egy emberrel, akivel eleinte nem csípik egymást. Egy apró bakinak köszönhetően bajba kerülnek. Szerencsésen megmenekülnek, aztán a saját kezükbe veszik az irányítást. Egyre nagyobb a tét. Nem árulom el, hogy sikerül-e megállítaniuk a vonatot, de a film végén egy kisváros összes lakója tapsol.

Az ilyen filmeknél nem az a kérdés, hogy mi lesz a vége, hanem hogy pontosan milyen akadályok jönnek, azokat pontosan hogyan kűzdik le. Ettől lesz ez a film “egyedi”. Hogy amikor nem számítunk rá (meg ő se), akkor egy rakás búza beleömlik a főhősünk szemébe, és majdnem meghal. Ilyenekre nem mondhatjuk, hogy “jaj, tudtam előre”, az ilyenekért érdemes megnézni ezt a filmet péntek este a haverokkal sörözés előtt.

Mondjuk az első fél óra elég unalmas, mert csak vonatok jönnek-mennek benne - bár az Indóház magazin előfizetői valószínűleg pont ennél a résznél lesznek izgalmi csúcson. Aztán nagyon reménykedtem, hogy végre itt egy amerikai film, ahol fel mernek áldozni egy vonatnyi kisgyereket.

Azonban erre még várnom kell.

6/10 pont

Száguldó bomba (Unstoppable) - amerikai akciófilm, 99 perc, 2010
rendező: Tony Scott
operatőr: Ben Seresin
szereplők: Denzel Washington, Chris Pine