2018. szeptember 23. - vasárnap

A Szépművészeti Párizsban

Kinyomtatom...

Az elmúlt évi nagy jelentőségű londoni bemutatót követően január 26-tól a francia fővárosban mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeum remekművei. Párizs egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacothèque de Paris-ban a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáló, a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-kollekció 50 jeles festményével találkozhat a francia nagyközönség.

A május végéig látható kiállítás hazánk egyik fontos nemzetközi bemutatkozása Magyarország európai elnöksége alatt. A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című tárlat nem csupán a gyűjtő főúri család művészetpártoló tevékenységére fókuszál, hanem a magyar állam gyűjteménygyarapítói szerepe előtt is tiszteleg.

A fiatal, 2003-ban alapított Pinacothèque de Paris napjainkban a francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelye, tárlatait százezrek keresik fel. A Pinacothèque népszerűségét jól mutatja, hogy a 2009-ben bemutatott A holland festészet aranykora című kiállításnak kétszer annyi, 750 ezer látogatója volt, mint a Louvre-ban párhuzamosan zajló velencei reneszánsz (Tiziano, Veronese, Tintoretto – riválisok Velencében) tárlatának. Az alapítványként 2003-ban létrehozott kiállítóhely 2007-ben költözött a Madeleine templom terén álló háromemeletes épületbe. A forgalmas belvárosban álló ház belsejét a megnövekedett látogatószám miatt a közelmúltban többszintes, szinteltolások segítségével megnagyobbított, kellemes hangulatú terekké alakították át, amely így a legkülönfélébb tárgyú tárlatok befogadására alkalmas.

Raffaello Santi: Esterházy MadonnaRaffaello Santi: Esterházy Madonna

A most nyíló új épületrész avató-kiállítása lesz a Szépművészeti Múzeum párizsi bemutatkozó tárlata, amely az Esterházy-gyűjtemény legrangosabb részét, többek között Raffaello, Tintoretto, Veronese, Bellotto, Claude Lorrain, Frans Hals, Salamon van Ruysdael és Murillo remekműveit mutatja be. A gondosan összeállított anyag, az ötven festmény méltóképpen reprezentálja az egykori hercegi kollekció minden iskoláját. A Pinacothèque-beli kiállítást különösképpen izgalmassá teszi, hogy az Esterházy gyűjtemény mellett a Romanov cári család gazdag kollekcióját bemutató tárlat is látható lesz, így a közönség egyidejűleg kaphat képet Európa egykor egyik legjelentősebb uralkodói illetve főúri gyűjteményéről.

A Szépművészeti Múzeumnak a párizsi kiállítás rövid időn belül az negyedik jelentős nemzetközi szereplése és ezeken a tárlatokon közel egy millióan találkozhattak a múzeum remekműveivel. Az utóbbi másfél évben a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kiotóban (a szigetország fővárosában rendezett kiállítás 2009-ben a világ 10. leglátogatottabb tárlataként zárt), a múlt év nyarán a moszkvai Puskin Múzeumban, ősszel pedig a londoni Royal Academy-n láthatta a nagyközönség a Szépművészeti remekműveit.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Maratoni tárlatvezetés-sorozat, rendkívüli nyitvatartás: 10-től 24 óráig.

Ed Sheeran

Lehullt a lepel: immár nem titok, hogy a popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását, ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.

plakát

Lenyűgöző élménytérben összpontosul a női élet.