Elvis 76. születésnapjára!

Elvis séró, Elvis arcképével ellátott pólók és táskák, arany zakók, lakkcipők voltak jellemzőek a TCB Band koncertjén!
2011. január 25-én este rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában a The TCB Band koncertjét, amire vegyes érzelmekkel készültem, de annál pozitívabb érzéssel távoztam. Azért voltam semleges, mert nem tudtam fog-e majd tetszeni, vagy sem. De ezért ne haragudjon meg senki, nagyon tisztelem Elvist, de az én generációm (sajnos) már kevésbé az ő zenéjén nőtt fel és szocializálódott. Ennek ellenére nagyon pozitívan csalódtam, jól éreztem magam, jó estének könyveltem el, amikor hazaértem. Elgondolkodtam, hogy vajon hány mai popsztár lesz ilyen híres 34 évvel a halála után, mint Elvis!?

Azt hiszem Elvis Presley-t senkinek sem kell bemutatni, de azért néhány érdekesebb dolgot szeretnék megosztani. Elvist 14-szer jelölték Grammy díjra, amiből hármat meg is nyert. 1971-ben életműdíjat is kapott. Elvis pályáját 1954-ben kezdte, zenéje forradalmi újdonságként hatott: a country, a blues és a rhytm keveréke volt, később rockabillynek nevezték. Első kislemeze nagy sikert aratott, de ezután inkább színészként tevékenykedett, a zenei színpadra 1968-ban tért vissza. Ekkor a kritikusoktól több rosszat kapott, mint jót, de nem adta fel a zenélést! 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdról! Elvis egykori felesége, Priscilla Presley pedig színésznőként próbálta ki magát pl. a Csupasz pisztoly filmekben. Lányuk, Lisa Marie Presley is próbálkozott énekléssel, de eddig viszonylag kevés sikerrel. A lány egyébként nem csak szülei által híres, férjei között is voltak sztárok pl. Nicolas Cage, vagy Michael Jackson.

A TCB Band kiváló zenészei 1969 és 1977 között turnéztak Elvissel, tulajdonképpen a nevüket is Elvistől kapták. Az ő egyik jelmondata volt, hogy „Taking Care of Business...”.Innen származik a hárombetűs neve a zenekarnak. Őszintén szólva nem tudtam, hogy mire számítsak, mert nem ismertem a zenekart, és valljuk be Elvis zenéje sem igazán az én (húszéves) korosztályomnak szól. Nagy meglepetésemre nagyon jól éreztem magam, ami pedig ennél is meglepőbb volt, hogy a dalok nagy részét ismertem is. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem minden dalról tudtam korábban, hogy Elvis dala. De hallottam őket különböző filmekben vagy éppen mai popzenészek átdolgozásaként. Most már legalább tudom, hogy ezek mind Elvis dalai voltak.

A koncertkörútra Elvis 76. születésnapja alkalmából került sor. Érdekesség, hogy Elvis nem lépett fel Amerika határain kívül sohasem, így Európában sem láthatta őt a közönsége. Egykori zenekara, most Dennis Jale énekessel kiegészülve járja Európa országait. Az együttes tagjai James Burton (gitár), Glen D. Hardin (zongora), Jerry Scheff (basszusgitár), Ronnie Tutt (dob). Az est két vendég művésze Joe Espoisto és Joe Guerico voltak. A két sztár többször feljött a színpadra, hogy sztorikat meséljenek el Elvisről. Különben ez nekem elég furcsa volt, hogy 3-4 dal után mindig a sztorizás következett. Ez különösen azoknak lehetett furcsa, akik nem tudnak angolul. Egyébként itt kell, hogy hozzátegyem, hogy a két művész egy egész napot eltöltött Budapest különböző nevezetességeinek megtekintésével, és mindkettőjüknek nagyon tetszett Budapest. A két sztárvendéget a magyar Elvis rajongói klub tagjai kísérték a városnézésen.

The TCB Band és Dennis Jale

Az est folyamán (a teljesség igénye nélkül) olyan slágerek hangzottak el, mint a Heartbreak Hotel, a That's all right home, a Fever, a Love me tender, a Suspcious Minds vagy az All shook up. A hangulat a koncert folyamán egyre jobb lett, míg a koncert elején szinte mindenki (3-4 embert kivéve) üldögélt, a koncert végére már nagyon sokan táncoltak, énekeltek, tapsoltak a színpad közelében. A zenekar énekese kezet fogott, pacsit adott az első sorokban tombolókkal. Szinte olyan érzésem támadt, hogy felpattanok, és táncra perdülök. Az estét és a helyet is betöltötte a rock 'N' roll életérzés!

Azt gondolom, hogy Elvis tényleg A Király, hiszen generációk nőttek fel a zenéjén, nincs olyan ember a Földön, aki még ne hallott volna róla: egy igazi legenda! Azt hiszem Elvis még nagyon sokáig fog emberek százezreinek-millióinak mosolyt csalni az arcára, megismertetni őket az igazi rock&roll életérzéssel!

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    That's all right Mama! Fever nem hangzott el!

    febr. 13, 2011