Aranyhaj

...ahogy már írtuk, megjelent, itt van a kezemben a könyv, a címlapon egy hosszú hajú, légiesen karcsú lány. A rózsaszínes háttér és ruha egyértelművé teszi, hogy ez egy igazi kislányoknak szánt alkotás.

Belelapozva is mindenünnen visszaköszön ez a szín (én mondjuk, kihagytam volna a belső első és hátsó borítólapoknál, az már tömény). A pasztellszínvilág barátságos, idilli hangulatot áraszt. A közbe-közbe felbukkanó fekete képek, színezések akkor jelennek meg, amikor az ismeretlenség, a sötétség és a baj jelenik meg a történetben. Ha a könyvet végiglapozzuk - a rajzok részletezettségéből, a színek hangulatfestő hatásából, az alakok egyértelmű gesztusaiból - a történet lényege kitalálható.

2011. január 22. 22:07 - Sarah Gibb: Aranyhaj ©Sarah Gibb: Aranyhaj

A történet alapja a Grimm testvérek egy meséje, amelyet eredeti címe Rapunzel. Magyarra fordították már Madárbegynek, Ligetszépének és Aranyhajnak is. A megszelidített történet nem tartalmaz semmiféle szörnyűséget: bár a boszorkány éles hangú, kajánul vigyorog, s elviszi magával az újszülöttet stb., de nem kínozza, nem bántja - csak éppen a világtól elzárja. Ekkor jelenik meg a királyfi, akivel azt tervezik, hogy megszökteti innen Aranyhajat és elviszi a kinti, csodálatos világba. Persze, ezt a boszorkány megtudja ….. de aztán minden jó, ha jó a vége, a lakodalomban még Aranyhaj szülei is örvendezhetnek lányuk boldogságán.

Szép meséskönyv: ránézésre, belelapozásra, színre, formára, szövegre – egy „tündérmese”, egy álomvilág.

Hogy kiknek ajánlom? Kislányoknak, akik szeretik a királylányokat, akiknek már nyílik az értelmük, s tudják, hogy vannak rossz dolgok is, de biztatni kell őket arra, hogy a jó győz.

Hogy mire jó egy meséskönyv? Sok mindenre. A képek annyira adják a történetet, hogy megkérhetjük a gyereket, meséljen nekünk a rajzok alapján! Ebbe besegíthetünk, ha engedi. Ne felejtsük el, hogy ez egy „régi történet”, milyen jó alkalom a régi ruhákat, bútorokat egy kicsit megnézni – esetleg a nagyival konzultálni a seprőről a porszívó előtti világból, vagy akármiről. Éppen olvasni tudó csemeténket is megkérhetjük, olvasson fel belőle, mondjuk azt a részt ... – avagy közösen, avagy párbeszéd formában...

Egy jó gyerekkönyv nemcsak annyi, hogy egyszer elolvassuk, a jó könyvet többször elővesszük.

És ne ijedjünk meg, ha a gyerek kérdez, például azt: miért nincs cipő a királylány lábán a lakodalmán? Vagy mást...

Én nem keverném a filmet és a könyvet: a film is más, a könyv is más. Vagy a Disney film vagy a mesekönyv – én mindenesetre maradok a könyvnél...

Aranyhaj
Illusztrálta: Sarah Gibb
A Grimm testvérek Rapunzel című meséje alapján írta: Alison Sage
Manó Könyvek Kiadó
ISBN 978-615-5028-08-3