Székely János: Caligula helytartója - In memoriam Taub János

Mi a határa egy Római császár hatalmának? Emberei meddig hajtják hűséggel végre értelmetlen parancsait, főleg úgy, hogy tudják, császáruk nem csak őrült de még bosszúálló is.

Caligula a számtalan Római császár egyike. Uralkodása idején megtébolyodott és magát Istennek képzelte, ezért aranyból készült szobrait a birodalom összes szegletében felállíttatta. Azonban Jeruzsálemben akadályokba ütközik, ezért Petrónius-t (Kőszegi Ákos), szíriai helytartóját, személyesen küldi, hogy a szobrot a templomban bevigye. Innen indul a történet.
A zsidó főrabbi (Dunai Tamás), félelmet nem ismerve vitába száll a helytartóval, aki a római szemlélethez viszonyítva igen kompromisszum-kész és nyitott. Nem leigázza, hanem meghallgatja a szolgasorsra ítélt nép vallási vezetőjét, aki elgondolkodtató válaszaival elbizonytalanítja és sarokba szorítja a hatalom képviselőjét. Aki az óriási teher alatt összeroppan, hiszen nem tudja eldönteni, hogy saját élete árán megmentse-e negyvenezer ember életét, vagy végrehajtsa-e egy őrült császár akaratát.

A rabbi olyan kérdéseket tesz fel, mint például: van-e egy olyan császárnak hatalma, akinek az alattvalói nem teljesítik parancsait. Helytartóinak pedig van-e hatalma vagy csak magas-rangú szolgák? Meddig lehet vagy egyáltalán lehet-e emberségesnek maradni egy felülről irányított, szabályokkal teli világban, ahol a szabályokat nem mi alkotjuk.

A darab kamara jellege fokozza a feszültséget. A zsidó rabbit alakító Dunai Tamás nyugodt kisugárzása pedig felerősíti szövege súlyosságát. A Petronius-t alakító Kőszegi Ákos játékának köszönhetően pedig szinte érezzük az őrület határait súroló kínlódást. Egyedül a folyamatos kissé túl hangos, néha a színészek hangját is elnyomó áriázás volt zavaró.

Székely János erdélyi író, a maga idejében - azaz nem sokkal több mint 20 éve- az erdélyi magyar irodalom egyik legelismertebb alakja volt. Párbeszédei olyan pontosan kiszámítottak, a válaszok olyan frappánsak és bölcsek, hogy néha elgondolkodom, tudnék-e ilyen bölcs és elgondolkodtató válaszokat adni még ha napokat, heteket tölthetnék a válaszok kitalálásával. Nem hinném.

A darab alapvető kérdéseket feszeget. Hatalom és a hatalomnak kiszolgáltatott ember kapcsolatáról és bár a római birodalomban játszódik teljesen aktuális. Főleg a mai hatalomra éhes, multikkal átszőtt világban.

A kecskeméti Katona József Színház és a Thália Színház közös előadása.
A magyar színháztörténet kiemelkedő alkotása volt Taub János 1988-as szolnoki Caligula-bemutatója. A kiváló Kossuth-díjas rendező 2010 februárjában távozott közülünk. Az előadást az ő emlékének ajánljuk.

Szereplők:
Petronius: Kőszegi Ákos
Barakiás: Dunai Tamás
I. Agrippa: Körtvélyessy Zsolt
Decius: Hegedűs Zoltán
Lucius: Pál Attila
Probus: Farkas Ádám
Júdás:
P. Györffy András

Az előadás időtartama: 100 perc (szünet nélkül)
Következő előadások: Thália színház - Arizona Stúdió
2011. március 29. - 19:30
2011. március 31. - 19.30