2010 leglátogatottabb települései Magyarországon

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma alapján legnépszerűbb tíz település köre összességében nem változott 2009-hez képest – derül ki a KSH adataiból. Az első három helyen változatlanul Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló áll. A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Sopron követte, Bük és Gyula pedig (ismét) bekerült a legnépszerűbb tíz magyarországi város közé. A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2010-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek: Hévíz, Bük, Hajdúszoboszló és Balatonfüred, Debrecen pedig bekerült az első tízbe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2010-ben – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzérmet Hajdúszoboszló szerezte meg. A 4. és a 5. helyen Bük és Siófok foglaltak helyet. 2010-ben a tíz legnépszerűbb település közül Bük és Sopron esetében bővült a legnagyobb arányban a vendégforgalom, így mindkét város előrelépett a rangsorban.

2010-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma Sopronban 17,8%-kal emelkedett, a külföldi és a belföldi kereslet itt hasonló arányban növekedett. Bük esetében a 25,1%-os növekedés döntően a belföldi kereslet emelkedésének köszönhető. Budapesten és Hévízen is egyaránt bővült a külföldi és a belföldi vendégforgalom, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson a belföldieknek, Sárváron és Debrecenben a külföldieknek köszönhető a növekedés.

A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Sopron követte. Az előzetes adatok szerint Bük és Gyula (ismét) bekerült az első tízbe, Zalakaros pedig két lépcsőfokot lépett feljebb. Hévíz, Balatonfüred és Eger megőrizte korábbi helyezését a rangsorban. A belföldi turizmus jelentőségét mutatja, hogy a tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Siófok esetében a vendégéjszakák több mint hattizedét a hazai vendégek adták. A belföldi vendégéjszakák száma Bük (+58,8%), Sopron (+17,7%), Hajdúszoboszló (+14,4%), Gyula (+13,8%), Zalakaros (+10,4%) és Budapest esetében is jelentősen emelkedett.

A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2010-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek. Az abszolút első helyezett Budapestet Hévíz követte. Bük, Hajdúszoboszló és Balatonfüred 2010-ben is megtartotta korábbi pozícióját, Sárvár és Győr előrelépett a rangsorban, Debrecen pedig 2010-ben jutott be az élmezőnybe. A külföldi vendégforgalom 2010-ben Debrecen (+33,5%) és Győr (+26,3%) mellett Sárváron (+10,5%) is jelentős növekedést mutatott az előző évhez képest.