Atyai szigor - A ház

A Titanic Filmfesztiválon láttam ezt a cseh-szlovák filmdrámát, melyben a kisvárosi életből való kijutás vágya és az atyai szigor találkozása jelenik meg. Nagyon érzelemdús, ám eléggé felkavaró és szívszorongató film a reménytelenségről, a kiábrándultságról, a tehetetlenségről. A női főszereplő egy magyar színésznő Bárdos Judit.

A film története talán nem is olyan jelentős, mint a karakterek kidolgozottsága. Többféle szereplővel találkozunk, de mindegyik nagy jellemfejlődésen megy keresztül ezalatt a 100 perc alatt. Van egy lány, Eva, akinek az az álma, hogy Londonba mehessen, egy apa aki erről hallani sem akar, és ennek megakadályozására sok mindenre képes, és egy anya aki nem szól bele a család dolgaiba. Nagyjából így lehetne felvázolni a főbb szereplőket, legalábbis az első negyed órában. De később kapcsolódik még a történethez egy kitagadott lány a családjával, és egy angoltanár, aki nős létére kedveli a fiatal lányokat. A szálak elkezdenek összekeveredni, a karakterek pedig hatalmas változásokon mennek keresztül.

Eva (Bárdos Judit) éppen az érettségire készül, úgy tervezi, hogy au pairként fog dolgozni Londonban. Az apja azonban másképp képzeli a lány jövőjét. Imrich azt akarja, hogy maradjon a kisvárosban és lakjon közel a szüleihez. Méghozzá a szomszéd házban, melyet az apa épít. Minden pénzét, és a családi költségvetés nagy részét is a ház alapanyagainak megvásárlására fordítja, így még cipőből is a legolcsóbb jut Evanak. Eva az iskola mellett, vagy némely esetben helyette pénzt keres. Elég sajátos módokon pl. az osztálytársai házi feladatait készíti el. Ám az apja megtalálja a pénzt és elveszi Evatól. Ez persze nem tetszik a tini lánynak, lázad is, veszekszik is, csapkod is, de minden hiába. Az apja többször meg is üti. Az anya pedig mindezt tűri, semmit nem tesz, hogy megvédje a lányát. Néha ugyan rászól a férjére, de az esetek többségében inkább elfordul, minthogy mindennap veszekedni kelljen.

Később megtudjuk, hogy a családnak van még egy gyermeke, egy idősebb lány. Janát terhesen dobta az utcára az apa, mert nem kedvelte a lány barátját. Akkor elhagyták a kisvárost, de most pénzhiány miatt kénytelenek visszaköltözni. Mostanra már három gyermekük született, de annyira nincs pénzük, hogy kénytelenek a fiú anyjánál meghúzni magukat egy szobában. Imrich beszélni sem hajlandó első szülött lányával, sőt Evanak és a feleségének is megtiltja a kapcsolattartást. Persze ők megtalálják a kiskapukat, hogy beszélhessenek Janával.

Eva eközben megismeri első nagy szerelmét, Jakubot. A férfival egy véletlen folyamán ismerkedik meg, de azonnal érezni ahogyan izzani kezd köztük a levegő. Először csak csendben közelednek egymáshoz, aztán újra és újra találkoznak, mígnem teljesen egymásba szeretnek. Csakhogy a férfi nem őszinte Evahoz, jó ideig nem mondja el, hogy nős. A sors útjai kifürkészhetetlenek, így amikor Evaék angoltanára kórházba kerül, Jakub lesz a helyettese. Azt hiszem Eva azért ragaszkodik már-már megszállottan Jakubhoz, mert benne látja a lehetőséget a kisvárosi életből való kiszabadulásra. Egyértelművé válik, hogy a férfi nem akarja elhagyni a feleségét, így szakítaniuk kell. Ám ez már késő és a titokra fény derül.

Nem tudni pontosan, hogy emiatt vagy mert az egyik barátját tragédia éri, de Imrich megváltoztatja döntését. Mindkét lányának sorsát a kezébe veszi, mindkét lánynak új esélyt ad. A film végén felcsillan a remény és végre kibontakozik az az összetartó család, amelyre mindenkinek szüksége van!
Ajánlom a művészi filmek kedvelőinek, a fiatal lányoknak, akik úgy érzik kilátástalan az élet és azoknak, akik nem hisznek a család erejében.

7/10 pont

A ház (Dom) - cseh-szlovák filmdráma, 97 perc, 2011
Rendező: Zuzana Liová
Szereplők: Bárdos Judit, Miroslav Krobot