Tinifilm nem csak tiniknek - Simon Werner eltűnése

Ha azt kérdezik ismerek-e francia tinifilmet, egyből a Házibuli jut eszembe. Legalábbis eddig így volt, most végre egy új cím is eszembe juthat: Simon Werner eltűnése. Minden megvan benne, ami egy jó thrillerhez kell: izgalom, bonyodalom, titok. Ehhez párosul a tinifilmekre jellemző kategorizálás: szépfiú, a suli legjobb csaja, a lúzer, a sportoló stb. Mindez fűszerezve van a Tarantino filmekből ismerős fejezetekre bontással.

A rendező, Fabrice Gobert első filmje a Simon Werner eltűnése, de ez nem von le a film értékéből. Nagyon jól sikerült thriller, ami egy Párizs külvárosában található gimnáziumban játszódik. A film a Cannes-i filmfesztivált is megjárta, ott is hatalmas sikere volt. Most a Titanic Filmfesztivál által Magyarországon is bemutatták, és rendező maga is részt vett a vetítésen.

A sztori alapja, hogy egy Simon nevű fiúnak, aki mellesleg a suli legmenőbb sráca egyszer csak nyoma vész. Az eltűnése után néhány nappal egy lány is felszívódik, majd egy másik srác is, mindannyian egy osztályból tűnnek el. Persze a diákok között beindul a pletykahálózat, mindenki mást sejt a dolog hátterében: gyilkosság, szökés.

A fejezetekre bontás ismerős lehet a filmrajongóknak, hiszen Beatrice, Bill egykori Menyasszonya is így gyilkolta le egymás után egykori ellenségeit, vagy a Ponyvaregény történetét is így követhettük nyomon. A rendező nem is titkolja, hogy példaképnek tekinti Tarantinot, és ezért tagolta ilyen módon epizódokra a filmet. Ebben a filmben a fejezetek különböző diákok szemszögéből mutatják be az eseményeket.

Elsőként Jérémie a fiatal focista srác történetét is merjük meg, aztán Alicét, aki a suli legmenőbb lánya, ráadásul Simon exbarátnője is egyben. Ezután a suli lúzerének, Rabiernek a nézőpontjából követjük végig a cselekményeket, majd végül Simonéból. Fény derül kisebb és nagyobb titkokra, is szinte mindegyik szereplőnek van belőle. Ahogyan az már lenni szokott a szerelmi szálak keresztbe kasul kuszálódnak. Már senkiben sem lehet megbízni, többször megdöbbentem pl. mikor az egyik lány, akit Alice barátnőjeként ismerünk meg, összeszűri a levet a (tini)szívdöglesztő Simonnal.

A végén az is kiderül, mi történt valójában Simonnal, ez mondjuk egyáltalán nincs kifejtve részletesen. Végig sejtjük, hogy nem szökött meg, valami sokkal rosszabb történt ennél. Aztán mikor két fiatal egy földön fekvő hullába botlik (szó szerint) akkor már sejtjük, hogy itt valami nagyon rossz dolog történhetett. Ám ekkor még nem sejtjük, hogy más áldozatok is lesznek... Újabb csavar, amikor rájövünk, hogy tulajdonképpen csak egyetlen iskolás gyilkoltak meg. De vajon melyiket? A szépséges Alicet, vagy a forró fejű sportolót, esetleg a különc lányt, vagy a lúzert? Az is sokáig kérdéses, hogy ha gyilkos van a kisvárosban akkor ki az? A kétes hírű fizika tanár vagy a fiataloktól pénzt elfogadó gyanús külsejű edző esetleg valaki más?

Izgalmas, rejtélyes és kalandos film ez, már csak emiatt is érdemes megnézni a Simon Werner eltűnését. Ajánlom a tiniknek, akik unják már a vámpírokat. De mindenkinek ajánlom, aki kíváncsi egy francia rendező tinifilmjére.

8/10 pont

Simon Werner eltűnése (Simon Werner a disparu) - francia thriller, 87 perc, 2010
Rendező: Fabrice Gorbet
Szereplők: Jules Pélssier, Ana Girardot