Idén közel 330 ezer látogatója volt a Múzeumok Éjszakájának

Idén vidéken és Budapesten közel 330 ezren voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakája majd 2000 rendezvényére a kis híján 300 résztvevő múzeumban és más kulturális intézményben. Budapesten 191.328, vidéken pedig 138.133 látogatót regisztráltak.

Budapesten a három leglátogatottabb intézmény az Iparművészeti, a Mezőgazdasági és a Közlekedési múzeum volt, mindegyik helyszínen több mint tízezren jelentek meg. A három legnépszerűbb vidéki helyszín pedig a kecskeméti Bozsó-gyűjtemény és Ráday Múzeum, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeum volt.

A külföldi látogatók aránya – harminc százalékkal – a Magyar Fotográfusok Házában volt a legmagasabb.

Az összesített látogatószám viszont elmaradt a tavalyi 462.230 fős rekordtól.

Hozzászólások (1)

  • anon
    mazsu (nem ellenőrzött)

    Mióta van a Múzeumok éjszakája, mindig próbálok elmenni. Szeretem a nyüzsgést, ami ilyenkor van Budapesten, a jókedvű embereket, s ha még kellemes is az idő - akkor az csúcs számomra. Úgy éreztem az idén, hogy a BKV is felnőtt a feladatához végre, nemcsak azt lehetett tudni, melyik busz merre - hanem igen kulturáltan és jókedvűen tették mindezt az emberei. No és örömmel tapasztaltam, hogy idén is a múzeumi belépőjeggyel már bármelyik BKV-s járatot lehet használni.
    Érdekelt, hogy hány látogatója volt az idén a rendezvénynek, mert nekem az volt a véleményem, hogy jóval keveseb, mint tavaly. A fenti cikk is ezt bizonyítja. Kíváncsiságból (is) voltam több kisebb avagy periférián levő helyen, s azt tapasztaltam, hogy kevesen vannak. A "nagy" helyeken: Várban, Hősök terén pedig az volt a tapasztalatom, hogy azok az emberek álltak sorban - mert bizony, láttam néhol sorokat - akik valószínűleg év közben is járnak ilyen helyekre, s most ez az ár számukra kedvező. Mert tegyük hozzá, hogy megugrott a belépőjegyek ára, s egy átlag családnak még ez a kedvezményes ár se oly kedvező. Én kevesebb gyerekes családot láttam, mint tavaly - bár lehet, hogy az időjárás is belejátszott ebbe, hiszen elég hűvösre fordult az idő. Jártomban-keltemben örömmel láttam, hogy sokan ültek az utcára kitett vendéglátói helyeken, de tumultus sehol sem láttam. Láttam viszont az árakat. Hát ez van.
    Úgy gondolom, hogy jó ez a Múzeumok Éjszakája, de jobb lenne, ha valami ötlettel be le lehetne vonni azokat is, akik már nem engedhetik meg maguknak ezt sem. Különösen a perifériás helyeken, nem a Belvárosban lehetőséget lehetne adni arra is, hogy egy vagy pár helyre érvényes, de lényegesen olcsóbb jegyet lehessen váltani.
    A programokról is essen pár szó: átlapozva a műsorfüzetet nekem az volt az érzésem, hogy talán nem a programok száma volt kevesebb, de az egyedi dolgoké igen.
    Én - mi, a családunk - jól érezte magát, s ebben nemcsak az volt, hogy szuper jó dolgokat láttunk, de az is, hogy volt olyan helyszín is, ahová bizony normál árú jegyért nem fogjuk betenni a lábunkat.
    Találkozzunk jövőre a Múzeumok Éjszakáján! S aki illetékes, intézze már el, hogy legyen jobb idő - vagy ha nem is forralt bor, de legalább jó meleg tea, ha szitál az a fránya eső!

    júl. 04, 2011