Változnak a múzeumi látogatókat megillető kedvezmények

2011. július 26-ától megváltoznak a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezmények. Szűkül azoknak a köre, akik díjtalan belépésre jogosultak, ugyanakkor új kedvezmények lépnek életbe a családok számára.

A szakmai szervezetek képviselői által kezdeményezett jogszabály-módosítás fő oka, hogy az indokolatlanul széles kedvezményezetti kör mára fenntarthatatlanná vált, veszélyeztette az intézmények működőképességét. Jelenleg a látogatók csaknem fele ingyenesen, harminc százaléka pedig valamilyen kedvezménnyel látogatja az intézményeket, amelyeknek ugyanakkor az ingyenes jegyek után is meg kell fizetniük az áfát. Az ésszerű módosítások révén a muzeális intézmények jelentős többletbevételhez juthatnak.

Megszűnt a díjtalan belépés lehetősége a főiskolai és egyetemi oktatók, a közművelődési intézmények szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozói, valamint az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításainak látogatására szervezeten érkező diákcsoportok számára. A diákok mostantól félárú jegyet válthatnak csakúgy, mint azok a személyek (legfeljebb ketten), akik legalább két, 18 év alatti közeli hozzátartozójukkal kívánják megtekinteni az adott múzeumot.
Az egyes intézmények vezetői ugyanakkor bővíthetik a kedvezményezetti kört a potenciális látogatók vagy a kiállítás témájára tekintettel.

Továbbra is díjtalanul látogathatják a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait a 70 éven felüliek, valamint a közoktatásban dolgozó pedagógusok.