Bezárt a Művészetek Völgye

A rendkívüli időjárás ellenére nagy sikerrel zárult a Művészetek Völgye, a szervezők számításai szerint tíz nap alatt mintegy százhúszezren fordultak meg a fesztiválon, az Ajka-Tapolca-Veszprém-Balaton északi partja térségben az Egylet által regisztrált vendégéjszakák száma 23 ezer volt.

Az idei rendezvénysorozatot a korábbi 6 helyett ezúttal csak 3 községben, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden tartották meg. A szinte folyamatos esőzés (120 milliméternyi csapadék) miatt az 1800 meghirdetett programból mindössze 19 maradt el.

A legtöbben Kaláka Versudvart, a Palya-udvart, Hobo színházi estjeinek sorozatát és az Alexandra-udvar valamennyi zenés és irodalmi programját látogatták. Kiemelendő, hogy a Kaláka-udvar Versműhelyében, amelyet Lackfi János József Attila-díjas költő vezetett, 300 (!) vers született.

Szintén népszerűnek bizonyultak a Muharay Hagyományőrző Szövetség zenei és táncos műsorai, az Amadinda ütős együttes fellépései, valamint a több mint ötven képzőművészeti és egyéb témájú kiállítás. A fentiek mellett Néprajzi Múzeum - mint a Völgy fő vendége - jóvoltából a kapolcsi vízimalmokról összeállított fotókiállítás állandó tárlatként ott marad a fesztivál kezdetére felújított Molnárházban.

A három településen 230 árus volt jelen és 94 ideiglenes vendéglátó fogadta a betérőket. A vendégek tájékozódását, közlekedését 200 völgymunkás segítette.
Sikeres volt idén is a véradó akció, a vendégsereg 420 liternyi vért adott. A 10 nap alatt 220 köbméternyi szemét gyűlt össze, melynek 10 % volt „szelektív”.

A mentőket százszor kellett riasztani, de komoly sérülés nem fordult elő. A rendőrség 300 intézkedést tett, de említést érdemlő bűneset nem történt, az intézkedések zömét - több mint kétszázat - szabálytalan parkolás miatt foganatosították. Egy könnyebb sérüléssel járó közlekedési baleset történt.

A Völgy kapcsán mintegy száz tévé- és rádióinterjú készült, a valamint közel 300 újságcikket közöltek a lapok.. Az Alexandra Kiadó gondozásában látott napvilágot Kapolcsi útilapok című könyv, a Művészetek Völgye újságjának, a Völgyfutárnak pedig két száma jelent meg.

A fesztivált – magánemberként - sok közéleti személyiség is meglátogatta, többek között Schmitt Pál köztársasági elnök, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, L.Simon László, a Parlament kulturális bizottságának elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Hammerstein Judit, a NEFMI helyettes államtitkár asszonya.