A Budavári Borfesztivál a Mesterségek Ünnepén

Az idén 20 éves Budavári Borfesztivál és a negyedszázados jubileumához érkező Mesterségek Ünnepe együtt ünnepli a születésnapját. A Budai Vár történelmi környezetében e két kulturális esemény rendhagyó módon, egymás fesztiváljain is bemutatkozik.

A Budavári Borfesztivál a borkészítéssel kapcsolatos interaktív programokkal várja az érdeklődőket, ahol a borszeretők a Selection.hu Borszaküzlet közreműködésével kóstolhatják meg a finom nedűket. A látogatók az ünnep négy napja alatt betekintést nyerhetnek a borszakma világába és kedvükre válogathatnak a hűsítő borok kínálatából. A Borfesztivál számos érdekes, a borkultúrát népszerűsítő programmal várja az érdeklődőket.

A Bortotó állomást feltétlen keresse fel az, aki egy kis tudásra szomjazik. Egy kvíz formájában megismerkedhet a szőlészetben, borászatban használt tárgyakkal, megtudhatja, miként használják a szakma értői ezeket a sokszor furcsának tűnő eszközöket. A játékon részt vevők között belépőjegyeket sorsolunk ki a Budavári Borfesztiválra, illetve minden helyesen válaszoló egy cseppőrt és egy Borünnep magazint kap ajándékba.

A lopózást is kipróbálhatják a játékosabb érdeklődők. A felnőttek bort, a gyermekek pedig kipréselt édes nedűt, mustot lopózhatnak, amit természetesen utána el is fogyaszthatnak.

A „Gyermekborász-képzésen” az asztalok körül az apróbbakat újabb élmények várják. Kipróbálhatják, hogyan kell szőlőt darálni, préselni, a mustot, a merészebbek pedig az előző napi, már erjedő mustot, a murcit is megízlelhetik. A legkisebbek sem fognak unatkozni, hiszen lesz színező sarok, ahol őszi, szüretelős és szőlős kifestőkkel foglalatoskodhatnak. Bátran kiélhetik alkotókedvüket, az ajándék matricák pedig egészen biztosan mosolyt varázsolnak az arcokra.

Palackozz magadnak bort! A vállalkozó szellemű felnőtteknek lehetősége nyílik arra, hogy fél literes üvegbe bort töltsenek, azt maguk ledugózzák és kapszulázzák, majd saját névre szóló címkéjüket fel is ragasszák a palackra. Aki kíváncsi a borkészítés folyamatára és egy maradandó tárgyi emlékre vágyik, annak ez kiváló alkalom lehet arra, hogy ha csak pár percre, de borásszá válhat.

A 2011. szeptember 7-11. között zajló Budavári Borfesztiválon a Mesterségek Ünnepe iparművészeti és népművészeti kirakodóvásárral mutatkozik be, melyek a borhoz, a borkultúrához, a gasztronómiához kapcsolódnak. A látványműhelyekben a fesztiválozók bepillanthatnak többek között az üvegfúvás, kabak-tök faragás és a demizsonfonás rejtelmeibe.